Udleveret og syg nordjyde er fængslet i svindelsag

En dansker er efter et fængselsmareridt i Thailand blevet varetægtsfængslet i Danmark i en sag om momssvindel.
En 50-årig mand fra Nordjylland er tiltalt for skatte- og momsunddragelse for over otte millioner kroner.
En 50-årig mand fra Nordjylland er tiltalt for skatte- og momsunddragelse for over otte millioner kroner. Foto: Johansen Linda/Free

Efter næsten to år i et fængsel i Thailand er en 50-årig mand fra Nordjylland blevet udleveret til Danmark, hvor han er tiltalt for grov svindel med moms.

Onsdag eftermiddag blev manden - Peter Jensen - fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Hjørring. I den forbindelse blev han varetægtsfængslet i en uge.

Det oplyser specialanklager David Schmidt Hvelplund fra Nordjyllands Politi.

- Man fandt, at der stadig var mistankegrundlag og risiko for, at han ville flygte, forklarer David Schmidt Hvelplund om rettens beslutning.

- Han nægtede sig skyldig og protesterede mod varetægtsfængslingen. Men han tilkendegav, at han har været ansvarlig i en række af de firmaer, som tiltalen vedrører.

Nordjyllands Politi mener, at Peter Jensen i årene 2003 til 2010 snød med skat og moms i blandt andet sin gulvlæggervirksomhed i det nordvestlige Vendsyssel.

Anklagerne mod Peter Jensen drejer sig om skatte-, moms- og mandatsvig for sammenlagt mere end otte millioner kroner.

Under grundlovsforhøret ved Retten i Hjørring onsdag bar Peter Jensen en maske for at beskytte de øvrige i retssalen mod eventuel smitte. Den tiltalte nordjyde er syg og er formodentligt ramt af tuberkulose, fortæller David Schmidt Hvelplund.

Peter Jensen har været væk fra Danmark i seks år, og i mellemtiden er sagen mod ham blevet efterforsket færdig. Til Nordjyske Stiftstidende har han fortalt, at han i en længere periode har været fængslet under kummerlige forhold i Thailand.

For fem-seks år siden blev Peter Jensen efterlyst internationalt. Efterforskningen af sagen blev indledt i 2007.

Forretningsmanden blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør, selv om der allerede er rejst tiltale mod ham.

Det skyldes, at han ikke tidligere har afgivet forklaring i sagen.

Onsdag i næste uge bliver der holdt endnu et retsmøde, hvor det vurderes, om Peter Jensen fortsat skal være varetægtsfængslet. Indtil da vil han grundigt gennemgå anklagerne mod ham sammen med sin forsvarer.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.