Veteraner i klemme

Udflytning af statslige arbejdspladser kan ruinere krigsveteraner

Arbejdsskadestyrelsen skal flytte fra København. Det kan betyde, at veteraner må vente endnu længere på erstatning, når de vender hjem fra krig med skader på krop og sjæl, frygter forening.
Danske soldater må i forvejen vente længe på erstatning, når de kommer sårede hjem fra krig. Men ventetiden kan blive endnu længere, frygter forening.
Danske soldater må i forvejen vente længe på erstatning, når de kommer sårede hjem fra krig. Men ventetiden kan blive endnu længere, frygter forening. Foto: Morten Stricker/Scanpix

Når danske soldater vender hjem fra krig med svære psykiske traumer, må de ofte vente i årevis, før Arbejdsskadestyrelsen har behandlet deres sag. Nu skal de måske vente endnu længere med en hårdt presset økonomi.

For når Arbejdsskadestyrelsen skal flytte fra København, risikerer man nemlig at miste erfarne medarbejdere, som har ekspertise i veteraner og sygdomme som angst og PTSD. Det frygter foreningen Krigsveteraner & Pårørende, som arbejder for at støtte tidligere udsendte og deres familier.

- Jeg frygter, at man mister de medarbejdere, der har styr på veteranområdet. Det er meget svært at undgå, at det vil påvirke længden på sagsbehandlingen, mener Jon Gislason, formand for Krigsveteraner & Pårørende.

Dermed tilslutter foreningen sig den kritik, som en advokat for 135 krigsveteraner torsdag kom med i Avisen.dk.

- Nogle har akut brug for pengene, fordi de har stor gæld og har været sygemeldt længe. De kan helt miste tilliden til, at de nogensinde får deres erstatning.
Jon Gislason, formand for Krigsveteraner & Pårørende

Veteraner kan ryge på gaden

Jon Gislason er bekymret for, hvad forsinkelserne kan betyde for veteranerne. Nogle af dem er nemlig i alvorlige økonomiske problemer, fordi de psykiske skader gør det svært for dem at arbejde.

- Mange har fået stillet i udsigt, at deres sag bliver behandlet inden for en rimelig periode. Men bliver sagerne forsinket, kan det ramme veteraner meget hårdt. Nogle har akut brug for pengene, fordi de har stor gæld og har været sygemeldt længe. De kan helt miste tilliden til, at de nogensinde får deres erstatning, forklarer Jon Gislason.

Hvad kan det betyde for veteranerne, hvis de mister tilliden til, at de får deres erstatning?

- Den tanke tør jeg faktisk slet ikke tænke til ende, lyder det alvorligt fra formanden.

Han nævner et eksempel på en veteran, som fortsat venter på en afgørelse. Falder den ikke inden for de næste måneder, risikerer han at blive sat på gaden.

- Sådan er virkeligheden desværre for nogle veteraner, siger Jon Gislason.

Hvad er PTSD?

PTSD - eller posttraumatisk stresslidelse - er en psykisk lidelse. Den rammer folk, som har oplevet eller været vidne til livstruende hændelse. Det kan være vold, krig og ulykker.

Symptomerne tæller blandt være øget vagtsomhed, flashbacks fra den katastrofale hændelse og personlighedsforandringer.

Der kan gå flere år fra en katastrofe sker, til man udvikler PTSD.

Læs mere her

UDVID

PTSD kræver ekspertise

Flere politikere gav torsdag udtryk for, at veteranerne næppe måtte vente længere, fordi Arbejdsskadestyrelsen skulle flytte. I Krigsveteraner & Pårørende er man dog mere skeptiske.

- Du får ikke et helt billede af veteranernes situation, hvis ikke du har sat dig meget grundigt ind i det. Man skal forstå loven, man skal forstå veteranerne og man skal forstå PTSD, siger Jon Gislason.

Derfor kan en helt nyuddannet jurist ikke uden videre løse opgaverne med at behandle veteraners arbejdsskadesager, når det handler om PTSD.

- Jeg siger ikke, at de slet ikke kan magte opgaven. Men det kræver ekspertise, og den slags tager tid, fastslår Jon Gislason, formand for Krigsveteraner & Pårørende.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.