Udenrigsminister: Danske F-16-fly sendes hjem på værksted

De danske F-16-fly skal midlertidigt hjem til Danmark for at blive repareret, men efterfølgende skal de igen sendes afsted, lyder det fra udenrigsministeren.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) oplyser, at de danske F-16-fly skal midlertidigt hjem til Danmark for at komme på værksted.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) oplyser, at de danske F-16-fly skal midlertidigt hjem til Danmark for at komme på værksted. Foto: Scanpix

Nedslidte F-16-fly får regeringen til at standse bomberegnen over Islamisk Stats positioner i Irak - midlertidigt.

Danmark skal blive ved med at være en aktiv medspiller i kampen mod terrorbevægelsen.

Og derfor skal de danske kampfly sendes på værksted i Danmark for igen at kunne blive sendt af sted mod Mellemøsten, oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V) til DR Nyheder.

- Regeringen har besluttet, at vores kampfly-bidrag skal trækkes hjem i en periode for at blive repareret, og for at piloter og andre personale kan restituere med henblik på at blive sendt ud igen.

- Vi agter at sende vores F-16 ud, fordi ISIL (red.) skal bekæmpes, og Danmark skal bære sin del af det, siger Kristian Jensen til DR Nyheder.

Regeringen har ambitioner om, at flyene skal ordnes hurtigst muligt og på vingerne igen senest til foråret eller forsommeren 2016, fortæller udenrigsministeren. Det ventes, at Folketinget inden for en lille måneds tid vedtager at forlænge Danmarks militære indsats mod Islamisk Stat i Irak.

I slutningen af juli måned skrev danske F-16-flymekanikere et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at bremse en forlængelse af missionen i Irak. Årsagen var stress blandt arbejderne, manglende arbejdskraft og revner i flyene.

Men Kristian Jensen er af den overbevisning, at de danske fly sagtens kan forsætte missionen i Irak efter en kortvarig pause.

- Vi har fået den militærfaglige rådgivning, at det er muligt at sende flyene af sted igen i 2016. Men de skal selvfølgelig være i form til det, og personalet skal være uddannet og veludhvilet. Det kan ske ved at rotere dem hjem nu og sende dem af sted igen i foråret eller forsommeren 2016, siger Kristian Jensen.

Mens de danske kampfly skal stå stille på dansk jord, vil regeringen fortsat have, at Danmark går med forrest i kampen mod Islamisk Stat i Irak, påpeger Kristian Jensen.

Han ønsker lige nu ikke at være konkret omkring, hvordan den danske indsats skal være stykket sammen resten af året.

Der bliver dog fortsat ikke tale om styrker på landjorden foruden de danske soldater, som allerede er ved at træne de irakiske sikkerhedsstyrker til bedre at kunne klare krigen.

Hvad, Danmark derfor kan bidrage med i den mellemliggende periode uden de danske F-16-fly over irakisk luftrum, bliver besluttet efter et Nato-møde her i august, siger udenrigsministeren.

Herefter vil regeringen præsentere et forslag for Udenrigspolitisk Nævn.

- Vi er klar til at levere det, som Danmark kan bidrage med, og der er flere muligheder. Men jeg ser ikke for mig, at vi skal have styrker på jorden. Traditionelt set har vi kunnet bidrage med radar, med transport og med yderligere træningsbidrag (af soldater, red.). Derfor er der ikke taget nogen beslutning om, hvad Danmark skal bidrage med. Vi ønsker at have en tæt dialog med vores allierede, siger Kristian Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.