Ud med Ryanair: Københavns Kommune dropper aktier

Aktier fra Ryanair er nu bandlyst i Københavns Kommune, har borgerrepræsentationen besluttet torsdag aften.
Københavns Kommunes borgerrepræsentation har besluttet, at kommunen fremadrettet ikek må investere i aktier fra Ryanair.
Københavns Kommunes borgerrepræsentation har besluttet, at kommunen fremadrettet ikek må investere i aktier fra Ryanair. Foto: Scanpix

Nu er det officielt. Aktier fra Ryanair er blacklistede i Københavns Kommune.

Kommunens borgerrepræsentation har her til aften stemt for et forslag om, at man ikke skal have aktier i det omdiskuterede irske lavprisselskab.

43 stemte for, mens 12 stemte imod. Det oplyser politisk ordfører for Socialdemokraterne i borgerrepræsentationen Lars Aslan Rasmussen til Avisen.dk.

- Vi vil ikke have social dumping. Det har vi slået hårdt ned på i København, og for os handler det også om at sende et signal til andre virksomheder om at de ikke skal spille fandango med den danske model. Det vil vi ikke have, siger Lars Aslan Rasmussen.

Udover Socialdemokraterne stemte også De Radikale, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti for forslaget, mens Liberal Alliance, Venstre og De Konservative stemte imod.

Københavns Kommune har tidligere gennem investeringsselskaber haft aktier i Ryanair, men p.t. har kommunen ikke, hverken selv eller gennem en tredjepart, aktier i selskabet. Forslaget er derfor tænkt fremadrettet.

- Vi vil være helt sikre på, at vi ikke skal have aktier i Ryanair. Heller ikke gennem en tredje aktør. Virksomheder, som opfører sig på den måde, kommer til at møde den kolde skulder, så man ikke kan drive gæk med den danske model, siger Lars Aslan Rasmussen.

De Konservative: Man burde høre Ryanair

Københavns Kommunes Økonomiudvalg tog egentlig beslutningen om at blackliste Ryanairs aktier i sidste uge. De Konservatives gruppeformand Jacob Næsager gjorde dog brug af den såkaldte mindretalsgaranti, der betyder, at beslutningen ikke kan eksekveres, før den har været forbi den samlede borgerrepræsentation. Og det er altså, hvad der er sket her til aften.

Jacob Næsagers anke er, at Ryanair ikke er blevet hørt i sagen.

- Arbejdsretten har truffet en afgørelse om, at selskabet skal følge danske løn- og arbejdsvilkår. Jeg har bedt om, at man hører Ryanair, om selskabet er interesseret i at følge danske vilkår. Hvis Ryanair siger, at man gerne vil følge Arbejdsrettens afgørelse, så kan vi ikke tillade os at blackliste dem, lød det fra gruppeformanden inden aftenens afstemning.

Men det giver Lars Aslan Rasmussen ikke meget for.

- Det er noget retorisk snik snak. Vi har jo hørt, hvad Ryanair har sagt. Det har de været meget åbne om i pressen, så vi ved godt, hvad de står for, siger han.

Men det er ikke nok at kigge på, hvad Ryanair har udtalt i medierne, mener Jacob Næsager.

- Sådan kan en kommune ikke sagsbehandle. Man kan ikke sagsbehandle på grundlag af, hvad der står i avisen. Man er nødt til at spørge Ryanair. Man kan heller ikke straffe en person, uden den tiltalte har haft lejlighed til at svare på, om han er skyldig. Det er i strid med alle retsprincipper, siger han og understreger, at han er klar til at forfølge sagen nærmere og eventuelt gå til Folketingets Ombudsmand, hvis forslaget stemmes igennem.

Ryanair har i løbet af sommeren været igennem en lang kamp mod den danske fagbevægelse, der endte med et nederlag i Arbejdsretten og lukningen af selskabets baser i København og Billund.

Læs hele Avisen.dk's dækning af Ryanair-sagen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.