UCI: Tag licensen fra Astana

Cykelholdet Astana med Jakob Fuglsang blandt rytterne skal alligevel ikke være med på World Touren, mener UCI.
Jakob Fuglsangs mandskab er i problemer, efter UCI ikke vil give  holdet en World Tour-licens.
Jakob Fuglsangs mandskab er i problemer, efter UCI ikke vil give holdet en World Tour-licens. Foto: OLUFSON JONAS/free

Den internationale cykelunion (UCI) meddeler fredag, at den beder licenskommissionen om at tage World Tour-licensen for 2015 fra det kasakhiske cykelhold Astana, hvor danske Jakob Fuglsang kører.

Holdet fik sin licens i december, men det blev gjort klart, at holdet skulle opfylde en lang række betingelser og ville blive holdt i ørerne. Alt sammen en konsekvens af et 2014, hvor holdet blev ramt af flere dopingsager.

Og inden cykelsæsonen for alvor er kommet i gang, har UCI altså ombestemt sig.

Det sker på baggrund af det arbejde, Institute of Sport Sciences (Issul) på universitetet i Lausanne, har udført i forhold til at holde øje med, om alt går rigtigt til på Astana.

- Efter en grundig gennemgang af den omfattende rapport er UCI overbevist om, at den indeholder ting, der gør det tvingende nødvendigt at gå til licenskommissionen og anmode om, at Astanas World Tour-licens bliver trukket tilbage, lyder det i en pressemeddelelse på UCI's hjemmeside.

Vurderingen fra UCI's side er, at der er stor forskel på den politik og struktur, Astana præsenterede for licenskommissionen i december - og den politik og struktur, der er virkelighed på holdet.

Issul fik til opgave at undersøge, om Astana-lederne bærer et ansvar for de dopingtilfælde, holdet var ramt af sidste år - to på selve holdet samt tre positive prøver blandt ryttere på kontinentalholdet.

I december meldte UCI klart ud, at Astana kunne få frataget licensen igen, hvilket UCI altså nu beder om.

- Astana-sagen er fortsat en meget alvorlig situation for vores sport på grund af antallet af dopingsager. Vi vil følge situationen meget tæt og afventer resultaterne. Imens skal holdet leve op til licenskommissionens krav, sagde UCI-præsident Brian Cookson dengang.

Nu siger han ikke noget. UCI meddeler, at man ikke vil kommentere situationen yderligere, før licenskommissionen har besluttet, om Astana skal fratages licensen for 2015.

UCI meddeler, at italienske myndigheder har givet cykelunionen mulighed for at se dele af den i Italien og i cykelsporten meget omtalte Padua-rapport, der ifølge italienske medier omfatter en række Astana-ryttere og beretter om mulig systematisk doping på holdet.

UCI meddeler fredag, at filerne fra de italienske myndigheder er givet videre til licenskommissionen som en del af UCI's anmodning om at fratage Astana licensen for 2015.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.