Taxikrig

Uber vil tvinge chauffører til at betale skat

Uber er parat til at sørge for, at deres chauffører kommer til at betale skat. Det er bare smart spin, lyder kritikken.
Uber vil gerne medvirke til, at alle dets chauffører kommer til at indberette deres indtægter til Skat. Det meddeler direktøren for Uber i Norge og Danmark, Carl Edvard Endresen. 
Uber vil gerne medvirke til, at alle dets chauffører kommer til at indberette deres indtægter til Skat. Det meddeler direktøren for Uber i Norge og Danmark, Carl Edvard Endresen.  Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Scanpix.

Den omstridte kørselstjeneste Uber kommer med en udmelding, lige før forhandlinger om en ny lov for taxier begynder her i eftermiddag. Uber melder ud, at man er parat til at tvinge sine chauffører til at indberette indtægter til Skat. Hidtil er Uber blevet kraftigt kritiseret for, at nogle af dets chauffører sandsynligvis arbejder sort. 

Spørgsmålet om betaling af skat er helt centralt i den kritik af Uber, som især politikere fra Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti har fremført.

Kritikken går på, at Uber undergraver hele den danske model for at finansiere velfærden, når nogle af dets chauffører nok arbejder sort.

Men Uber er nu med på, at der fremover bliver stillet krav om, at alle indtægter automatisk skal indberettes til Skat. Direktøren for Uber i Norge og Danmark, Carl Edvard Endresen, siger til Berlingske i forhold til betaling af skat:

- Vi ønsker en obligatorisk løsning, som alle tilslutter sig, fordi det kan skabe lige konkurrencevilkår, og så sikrer man også, at den danske stat får sin del af kagen.

'Rent spin'

I branche-organisationen for taxifirmaer Dansk Taxi Råd giver man ikke så meget for den nye udmelding fra Uber. 

- Isoleret set er det selvfølgelig en positiv udmelding. Men hvorfor sørger Uber ikke allerede nu for, at deres chauffører indberetter til Skat?, spørger direktøren for Dansk Taxi Råd, Trine Wollenberg, og fortsætter:

- Denne her udmelding fra Uber kommer meget behændigt. I mine øjne er det rent spin. Uber prøver på at gøre sine hoser grønne over for de politikere, der nu forhandler om en ny taxi-lov.

Samme toner anslår taxichauffør Søren Nicolaisen, som er formand for foreningen Taxiførere i Danmark (TiD). 

- Det er da en glimrende idé, hvis Uber vil få deres chauffører til at betale skat. Det undrer mig bare, hvorfor man ikke har allerede gør det i dag. Uber kunne så let som ingenting give sine oplysninger om chaufførerne og deres kørsel til Skat, men det sker ikke, siger Søren Nicolaisen.  

Unfair konkurrence

Det ligger Uber-direktøren Carl Edvard Endresen meget på sinde, at der i den kommende taxi-lovgivning bliver stillet samme krav til alle i branchen, fremgår det af Berlingske. 

Trine Wollenberg fra Dansk Taxi Råd bakker op om, at loven skal være lige for alle.

- Lovkravene bør være ens for alle. Vi skal væk fra den nuværende situation, hvor taxi-branchen bliver udsat for unfair konkurrence fra Uber, fordi der ikke stilles de samme krav til Uber som til os, siger Trine Wollenberg.   

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.