Taxikrig

Uber-opsang fra HK-boss: Kom ind i kampen

Socialdemokraterne, Konservative og Venstre skal komme ind i kampen mod Uber, mener formanden for fagforbundet HK.
HK-formand Kim Simonsen ærgrer sig over den manglende støtte til en taskforce mod Uber. Det får ham dog ikke til at vende Socialdemokraterne ryggen.
HK-formand Kim Simonsen ærgrer sig over den manglende støtte til en taskforce mod Uber. Det får ham dog ikke til at vende Socialdemokraterne ryggen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Socialdemokraterne stemte tirsdag nej til at oprette en såkaldt taskforce, der skal kontrollere den stærkt kontroversielle kørselstjeneste Uber.

Det får kritik af Kim Simonsen, formand for fagforbundet HK, der blandt andet organiserer kontorpersonalet i taxicentralerne.

- Socialdemokraterne, Konservative og Venstre skulle tage at komme ind i kampen i forhold til Uber. Der er mange myter og fordomme over for kørselstjenesten, og derfor kunne det være rigtigt godt med en taskforce til at undersøge forholdene nærmere, siger han til Avisen.dk.

3F-formand smækkede med døren

Tirsdag meddelte Jan Villadsen, formand for 3F Transport, at han meldte sig ud af Socialdemokraterne efter mange års medlemsskab. I stedet har han nu meldt sig ind i SF. Det skete som en direkte konsekvens af den manglende støtte til forslaget om en taskforce mod Uber, som var stillet af Enhedslisten, Alternativet og SF.

Kim Simonsen, som selv er Socialdemokrat, vil dog ikke gøre Jan Villadsen følge og melde sig ud af Socialdemokraterne.

- Nej, aldrig i livet. Hvis man ser på Uber-sagen som en bjergetape, så er Socialdemokraternes ageren i denne sag kun et lille bump nede i landsbyen og har ingen betydning for cykelturen i bjergene, siger Kim Simonsen fra HK og fortsætter:

- Både fagbevægelsen og ikke mindst 3F kan være rigtig glade og stolte over den store indsats mod social dumping, som socialdemokraterne leverede, mens den havde regeringsmagten. Og lige nu er der heller ingen tvivl om, at S er særdeles aktiv i kampen mod løntrykkeri og dumping, siger Kim Simonsen.

S: Hellere en lovændring

Folketingsmedlem for Socialdemokraterne Peter Hummelgaard Thomsen, som tidligere arbejdede for 3F, forsvarer på Facebook ihærdigt partiets politik i forhold til Uber. Han understreger, at overenskomster skal overholdes, skatten skal betales og at partiet er imod unfair konkurrence og social dumping.

- Men det kræver en ændring af taxa-loven at præcisere hvad der er taxa og hvad der er piratkørsel. Det er vi allerede nu i gang med at forhandle med regeringen om. For rent faktisk at løse problemet, skriver han på Facebook.

3F: Brødet tages fra chauffører

Per Christensen, der er formand for hele 3F, godtager dog ikke Socialdemokraternes forklaring.

- Der skal en ny taxalovgivning på plads, men inden den er færdigforhandlet og vedtaget, er brødet taget ud af munden på danske taxachauffører. Deres eneste brøde er, at de får en løn man kan leve af, og de og deres vognmænd har overholdt lovgivningen, skriver han på Facebook.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få Per Christensen fra 3F til at uddybe sin kritik. Formanden for LO, Lizette Risgaard, har delt Per Christensens skuffede Facebook-opslag, men ønsker ikke at kommentere sagen over for Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.