Taxikrig

Uber-chauffør: 'Hold da op' - kan jeg få en bøde på 6.000 kroner!?

Det kommer helt bag på en udenlandsk chauffør, at han risikerer at få en bøde for at køre for Uber i Storkøbenhavn. 'Hvis det er ulovligt, så stopper jeg', siger han.
Det ryster Uber-chaufføren Andrei fra Østeuropa, da han får at vide, at han risikerer at få en bøde på op til 6.000 kroner for at køre rundt med kunder i København.
Det ryster Uber-chaufføren Andrei fra Østeuropa, da han får at vide, at han risikerer at få en bøde på op til 6.000 kroner for at køre rundt med kunder i København. Arkivfoto: Simon Skipper/Scanpix.

Munden hænger måbende hos chaufføren, da Avisen.dk fortæller, at han risikerer at få en bøde på mellem 2.000 og 6.000 kroner ved at køre for Uber.

- Det er jo fortjenesten på flere ugers arbejde, siger han.

Chaufføren håber inderligt, at domstole og politikerne snart finder ud af, om det er lovligt eller ulovligt at være chauffør for Uber. 

Vi ruller lige tiden lidt tilbage: Avisen.dk har bestilt en tur med kørselstjenesten Uber.

En pæn bil i et dyrt mærke ruller op på fortorvet. Indenfor sidder venlige og snakkesaglige Andrei (navnet er ændret af redaktionen) fra Østeuropa. Han styrer sikkert gennem København, mens en svag duft af parfume hænger i luften.

Bliver rystet 

Andrei har et fast arbejde, men tjener nogle ekstra penge ved at køre rundt i Storkøbenhavn for Uber i weekender, og når han ellers har fri. Han ved godt, at det bliver diskuteret i Danmark, om Uber er lovlig eller ej. 

8. juli blev seks Uber-chauffører dømt for piratkørsel i hovedstaden. Avisen.dk fortæller Andrei, at han på den baggrund risikerer at komme til at betale en bøde på op til 6.000 kroner, hvis han bliver stoppet af politiet.

- Hold da op - kan jeg få en bøde på 6.000 kroner!? Det er jo fortjenesten på flere ugers arbejde, siger Andrei måbende, og fortsætter på sit gebrokne engelsk:

- Jeg har spurgt en fra Uber, om det er legalt det, jeg gør. Og hver gang har jeg fået at vide, at det er helt lovligt, og jeg skal bare køre videre. 

Svar ønskes snarest

I forhold til lovlig/ulovlig er fem af de seks domme fra 8. juli blevet appelleret til Østre Landsret. Her skal de behandles snart - 17. november. Imens slår Uber over for Avisen.dk på, at retstilstanden for chaufførerne i Danmark er uafklaret.

- Jeg håber meget snart, at domstolene og politikerne finder ud af, om det er lovligt eller ej, siger Andrei og fortsætter:

- I USA og i andre lande i EU går man ikke helt så meget op i regler som her i Norden. Her er der jo regler for alt, mens man i USA er mere liberale. 

God forretning

Andrei fortæller, at han på en hverdag ved at køre i Storkøbenhavn mellem klokken fem og ni om morgenen kan tjene 175 kroner i timen på at køre for Uber.

Det er vel at mærke timelønnen, efter han har betalt alle udgifter til bilen. 

- De 175 kroner i timen er bedre, end hvad jeg får på mit faste arbejde. Her er timelønnen 125 kroner, fortæller Andrei. 

Han er tydeligvis glad for at være i Danmark i forhold til sit halvfattige hjemland. 

- Det går rigtigt godt i det firma, som jeg arbejder for fast her i Danmark, siger han og viser stolt en brochure fra firmaet.

Da turen er færdig, stiger han ud og åbner døren. Med et lille buk og et høfligt 'tak', siger Andrei farvel. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.