Ubehagelig hudsygdom holder folk fra lagengymnastik

Hver fjerde patient med psoriasis kan ifølge ny undersøgelse ikke klare tanken om, at andre rør dem.
En ny undersøgelse viser, at hver anden psoriasis-patient undgår sex og intime forhold på grund af deres hudsygdom.
En ny undersøgelse viser, at hver anden psoriasis-patient undgår sex og intime forhold på grund af deres hudsygdom. Modelfoto: Scanpix

Røde, skællende, letblødende og smertefulde plamager i skridtet, på brystet, på ryggen eller alle tre steder på én gang. Det er virkeligheden for en lang række danskere med den kroniske hudsygdom psoriasis, skriver metroxpress..

For mange er udslættene så invaliderende, at det har en direkte negativ påvirkning af deres sexlix.

Det viser en stor, global undersøgelse med 8.338 psoriasispatienter fra 31 lande - heriblandt Danmark.

Af de adspurgte svarer halvdelen, at de 'undgår at have sex eller intime forhold', og at flere end hver fjerde 'ikke kan klare tanken om, at nogen skal røre deres hud'.

- Der er en stor og konstant skam forbundet med at have psoriasis. Det er en voldsomt synlig sygdom, som, hvis den er i udbrud, er meget vanskelig at skjule. Mange mennesker har fordomme om psoriasis og ved for eksempel ikke, at det ikke smitter," siger Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital.

Skammen påvirker i høj grad patienternes psyke og livskvalitet, og hver fjerde patient er enten blevet diagnosticeret med angst eller depression som følge af deres sygdomsforløb.

- Alt for mange psoriasispatienter bliver desværre stadigvæk mødt af stirrende blikke og føler sig stigmatiseret, ydmyget og diskrimineret," siger direktør for Psoriasisforeningen Lars Werner og understreger, at fokus på en velbehandlet psoriasis er afgørende for
at højne patienternes livskvalitet.

Derfor lancerer Psoriasis-foreningen nu en ny app, som skal hjælpe patienter til bedre at kunne holde øje med symptomer og få større indsigt i og kontrol over deres sygdom.

 

Fakta
  • Det anslås, at tre procent af den danske befolkning - cirka 165.000 - lider af den kroniske sygdom psoriasis og psoriasisgigt. Tallet er stabilt, da sygdommen ikke smitter, men er arvelig.
  • Den omtalte undersøgelse er lavet på baggrund af 8.338 psoriasispatienter fra 31 lande. 91 af disse patienter kommer fra Danmark.
  • Undersøgelsen er foretaget af medicinalvirksomheden Novartis.
  • Psoriasisforeningens nye app, PsoMentor, udkommer i morgen den 29. Oktober.

Kilde: mx.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.