Tyskland afviser græsk ansøgning om låneforlængelse

Grækerne får ikke opfyldt de ønsker, som står i ansøgning om lånepakke, lyder det fra Tyskland.
Jeroen Dijsselbloem, chef for Eurogruppen, bekræftede torsdag at Grækenlands ansøgning om låneforlængelse var modtaget. Tyskland afviser i dag ansøgningen.
Jeroen Dijsselbloem, chef for Eurogruppen, bekræftede torsdag at Grækenlands ansøgning om låneforlængelse var modtaget. Tyskland afviser i dag ansøgningen. Foto: Giuseppe Aresu/AP

Den tyske regering kan ikke acceptere Grækenlands ansøgning om seks måneders forlængelse af den eksisterende lånepakke fra EU, siger tyske regeringskilder til nyhedsbureauet dpa.

- Brevet fra Athen er ikke et forslag, som fører til en egentlig løsning, siger talsmand Martin Jaeger fra det tyske finansministerium.

Ifølge Jaeger tager grækernes forslag de første skridt for at sikre, at der er penge i den græske statskasse, indtil man i eurogruppen måtte blive enige om betingelserne i et helt nyt hjælpeprogram.

Men forslaget opfylder ikke kravet fra hovedparten af de øvrige 18 eurolande om, at Grækenland i mellemtiden skal opfylde de spare- og reformkrav, der knytter sig til udbetaling af lån fra det gamle program.

Eurogruppens chef, Jeroen Dijsselbloem, bekræftede tidligere torsdag, at grækernes forslag var modtaget. Det vil blive gransket af en embedsmandsgruppe torsdag med henblik på et nyt hastemøde i eurogruppen fredag eftermiddag i Bruxelles.

En talsmand for EU-Kommissionen betegner torsdag det græske udspil som "et positivt tegn, der kan bane vej for et fornuftigt kompromis til gavn for den finansielle stabilitet i hele eurozonen".

Talsmanden understreger dog, at det er op til eurogruppen at vurdere og konkludere, om løsningen holder.

Estlands finansminister, Maris Lauri, kommenterer torsdag muligheden af, at Grækenland kan være nødt til helt at forlade valutasamarbejdet med en bemærkning om, at det næppe vil skade de øvrige eurolande betydeligt.

- Eurozonen er bestemt mere stabil og stærkere end for fem år siden, og den hypotetiske mulighed for, at ét land træder ud, bør ikke få de store konsekvenser, siger Lauri ifølge nyhedsbureauet AFP til estisk radio.

Grækenlands godt tre uger gamle regering har lovet de græske vælgere at afvise de reformprogrammer, der følger med de store lån fra kreditorerne.

Den aktuelle EU-lånepakke udløber med udgangen af februar. Der er forskellige vurderinger af, hvorvidt Grækenland kan klare sig få uger eller flere måneder uden hjælp udefra.

Den Europæiske Centralbank har ifølge nyhedsbureauet dpa stukket grækerne en foreløbig livline ved at øge en aftale om akuthjælp fra 65 milliarder til 68,3 milliarder euro.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.