"Tyskerbørn" leder stadig efter deres fædre

70 år efter befrielsen søger mange af de såkaldte "tyskerbørn" stadig efter deres far.
En del danskere, født under krigen, forsøger stadig at finde frem til deres biologiske far. Her undervises tyske børn i en flygtningelejr i Danmark.
En del danskere, født under krigen, forsøger stadig at finde frem til deres biologiske far. Her undervises tyske børn i en flygtningelejr i Danmark. Foto: Sven Gjørling, Scanpix/arkiv

Selvom det er 70 år siden 2. Verdenskrig sluttede, forsøger mange danskere født under krigen stadig at finde frem til deres biologiske far.

De ukendte fædre var en del af besættelsesmagten og forsvandt efter krigen. Men det er først de senere år, at mange af de såkaldte "Tyskerbørn" har haft mulighed for at find ud af, hvem deres far virkelig var.

- Mange har ikke været klar over, at de har en en far, der var i tysk hærtjeneste under krigen, og så har mange været bortadopteret, fortæller formand i Danske Krigsbørns Forening, Arne Øland

Statslige hindringer

Men selv for de krigsbørn, der kendte til deres tyske ophav, har det været en langvarig og besværlig process, at få oplysninger om, hvem deres far virkelig var.

Oplysningerne om de ukendte fædre blev først frigivet i 1999 efter massivt pres fra den dengang nystiftede Danske Krigsbørns Forening, der kæmpede for at få adgang til de ellers fortrolige oplysninger.

- Staten havde gjort fadderskabssagerne utilgængelige i 100 år. Det var først da vores forening blev havde lagt pres på myndighederne i henved tre år, at de ændrede praksis, og vi kunne få de oplysninger, der lå i fadderskabssagerne, fortæller Arne Øland til DR Syd.
Bedre sent end aldrig

Selvom det skønnes at der er mellem 5000 og 12000 "tyskerbørn" i Danmark, er det kun omkring 700, der har forsøgt at finde deres biologiske far.

Mange af dem har først sent i livet har fået mulighed for at finde deres tyske far. Alligevel er det alligevel vigtigt at lære sandheden at kende.

- Det hænger sammen med ens selvbillede, ens identitet. I og med at man finder ud af, at der er noget løgn omkring det her, så ønsker man at finde ud af, hvor man kommer fra, siger formand i Danske Krigsbørns Forening, Arne Øland

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.