Tyrkiets næste regeringschef vil give Erdogan mere magt

Binali Yildirim, Tyrkiets kommende premierminister, vil ændre loven, så præsidenten får flere beføjelser.
Binali Yildirim er på vej til at blive Tyrkiets næste premierminister. I en tale ved regeringspartiet AKP's kongres siger han, at han vil give præsidentembedet flere beføjelser. Hans nære allierede Erdogan sidder på præsidentposten.
Binali Yildirim er på vej til at blive Tyrkiets næste premierminister. I en tale ved regeringspartiet AKP's kongres siger han, at han vil give præsidentembedet flere beføjelser. Hans nære allierede Erdogan sidder på præsidentposten. Foto: Burhan Ozbilici/AP

Binali Yildirim, Tyrkiets formentlig næste premierminister, siger på partiet AKP's ekstraordinære kongres, at hans vigtigste mission er at give præsidentembedet flere magtbeføjelser.

Yildirim er Tyrkiets transportminister. Den post har han haft i næsten 15 år, men nu er han på vej mod toppen af tyrkisk politik og ventes inden midnat at være udnævnt til landets premierminister.

Kongressen i den tyrkiske hovedstad, Ankara, ventes ved 15-tiden dansk tid at stemme, om hvem der skal være den næste partiformand.

Yildirim er eneste kandidat.

Det ventes, at præsident Recep Tayyip Erdogan senere søndag udnævner ham til premierminister.

Posten som partiformand og premierminister er ledig, efter at Ahmet Davutoglu, der har haft begge poster, har sagt stop.

Han tabte en magtkamp med Erdogan og forlader både posten som partichef og premierminister.

Davutoglu og Erdogan har ifølge nyhedsbureauet AFP været uenige om blandt andet kampen mod væbnede kurdere, aftalen med EU om migranter og flygtninge, ligesom de har været uenige om Erdogans ønske om, at præsidentembedet skal have flere beføjelser.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.