Tyrkiet håber på at få påstået kupmager udleveret

Fethullah Gülen, som Tyrkiet anklager for kupforsøg, lover at rejse hjem, hvis Erdogan har beviser.
En kvinde sælger tyrkiske flag i Istanbul. Tyrkiets præsident beskylder Fethullah Gülen for at stå bag det fejlslagne kupforsøg for fire uger siden og kræver ham udleveret fra sit eksil i USA.
En kvinde sælger tyrkiske flag i Istanbul. Tyrkiets præsident beskylder Fethullah Gülen for at stå bag det fejlslagne kupforsøg for fire uger siden og kræver ham udleveret fra sit eksil i USA. Foto: Petros Karadjias/AP

Der er kommet "positive signaler" fra USA i spørgsmålet om udlevering af den påståede kupbagmand, Fethullah Gülen, til Tyrkiet.

Det siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu.

Tyrkiet kræver at få den muslimske prædikant udleveret fra USA, hvor han lever i eksil. Den tyrkiske regering anklager ham for at stå bag det mislykkedes kupforsøg for fire uger siden.

Fethullah Gülen har afvist, at han har noget med kupforsøget at gøre. Men han siger, at han ikke vil tvivle et sekund på at rejse tilbage til hjemlandet og stå til ansvar, hvis præsident Recep Tayyip Erdogans beskyldninger er sande.

- Hvis en tiendedel af beskyldningerne mod mig bevises, lover jeg at rejse tilbage til Tyrkiet og afsone den hårdeste straf, skriver Gülen ifølge Reuters i en kommentar i den franske avis Le Monde.

Den 75-årige muslimske leder mener, at det tyrkiske retssystem er under regeringens kontrol og siger, at han vil lade sig udlevere, hvis en uafhængig international instans finder ham skyldig.

I kommentaren beder Gülen også om, at der nedsættes et internationalt undersøgelsesudvalg, der skal se nærmere på det fejlslagne kupforsøg.

Gülen leder en bevægelse, som har skoler, virksomheder og velgørende organisationer over store dele af Tyrkiet.

Erdogan har betegnet bevægelsen som en "terrorrede" og siger, at han ikke vil tøve i udryddelsen af bevægelsen.

I kommentaren i Le Monde skriver Gülen, at hvis medlemmer af hans bevægelse har noget at gøre med kupforsøget, er de kriminelle, som skader den tyrkiske enhed.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.