Tyrkiet giver grønt lys til tyske politikere

Tyske politikere kan i næste måned rejse ned og besøge 250 tyske soldater på Incirlik luftbasen i Tyrkiet.

Den tyrkiske regering er gået med til, at tyske politikere i næste måned kan rejse ned og besøge 250 tyske soldater på Incirlik luftbasen i Tyrkiet, siger den tyske socialdemokratiske parlamentariker Rainer Arnold til Reuters.

Tyrkiet havde tidligere forbudt tyske politikere at besøge luftbasen som reaktion på en tysk resolution om, at styrker fra Det Osmanniske Rige begik "folkedrab" på armeniere.

- Jeg byder det velkomment, at den tyrkiske regering nu har anerkendt planerne om, at forsvarsudvalget fra parlamentet besøger Incirlik basen, siger den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

Tyrkiet forhindrede tidligere på sommeren en række tyske politikeres besøg på luftbasen. Og de tyrkiske myndigheder meldte senere ud, at de heller ikke ville tillade, at medlemmer af det tyske budgetudvalg besøger basen til oktober.

Men nu har udvalget fået grønt lys.

Tyrkiets blokering af de to besøg har vakt vrede hos det socialdemokratiske parti SPD, der er en del af kansler Angela Merkels regeringskoalition.

- Den tyske regering må straks finde andre baser, hvor Tysklands soldater kan være, sagde Rainer Arnold, som er SPD's forsvarsordfører, i sidste måned.

Spændingerne mellem Tyskland og Tyrkiet har rødder flere andre steder, end i Tysklands brug af ordet folkedrab om tyrkeres massakre på armenere under Første Verdenskrig.

Efter kupforsøget i juli mod den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har tyrkerne kritiseret Tyskland for at reagere for langsomt i forhold til at fordømme det mislykkede kupforsøg.

Omvendt udtrykker de tyske myndigheder bekymring over Tyrkiets forfølgelse af formodede kupmagere.

Det tyske mandat til at være på luftbasen i Incirlik udløber i december, og SPD truer med at stemme imod dets forlængelse.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.