Tyndt hår: Derfor rammer det oftest mænd

Det kan virke urimeligt, at mange mænd må finde sig i at tabe håret allerede fra slutningen af tyverne. Her får du forklaringen.
Hårtabt sker oftest for mænd. Se her, hvorfor.
Hårtabt sker oftest for mænd. Se her, hvorfor. FOTO: Scanpix

Af redaktionen, Ude & Hjemme, Aller Media

Man hører ofte, at mænd bliver mere attraktive med alderen, mens kvinder sjældent opnår samme status, når de bliver ældre. Til gengæld har mændene trukket det korteste strå, når det kommer til at bevare deres hårlokker.

Ifølge lægen Peter Qvortrup Geisling, så handler det om hormonelle forskelle på mænd og kvinder, når det kommer til mængden af hår på hovedet. Samtidig er der mænd, der er arveligt belastede, hvor det ligger i deres gener, at de på et tidspunkt taber håret.

- Hårrødderne hos os mænd er følsomme over for det mandlige kønshormon testosteron. Nogle mænd har meget følsomme hårrødder, andre det modsatte. Den egenskab ligger i vores gener. Det er typisk derfor, at mange mænd taber håret når, vi eksempelvis er kommet i den alder, hvor vi har fået børn, siger Peter Qvortrup.

Derfor skal du skylle krydderurter og salat grundigt: Se mere på Udeoghjemme.dk

Lægen mener, at forklaringen skal findes langt tilbage i vores forfædres tid.

- Evolutionsmæssigt kan man sige, at der ikke længere er grund til at have hår, der skal beskytte huden på issen mod solens stråler, nu da vi har fået de børn, der er meningen med vores liv, forklarer han.

- Hos kvinder forholder det sig anderledes, da de af gode grunde ikke har ret meget mandligt kønshormon i kroppen. Netop mængden af testosteron er typisk forklaringen på, at det oftest er mænd, der taber håret, siger lægen.

Kvinder rammes sjældent

Selvom kvinder ikke har ret meget mandligt kønshormon i kroppen, så er det langt fra alle kvinder, der kan se sig fri for et hårtab på et tidspunkt i livet. For en del af kvinderne kommer håret dog igen, da hårtabet oftest skyldes ydre omstændigheder.

- Det sker dog, at kvinder også taber håret. Faktisk er det ganske almindeligt, og op mod hver tredje kvinde vil opleve det på et tidspunkt. Alopeci, som det hedder, forårsager en generel udtynding i håret eller pletskaldethed, modsat mændene får kvinderne dog sjældent høje tindinger.

Derfor er 5:2-kuren den bedste og mest effektive: Se hvorfor på Udeoghjemme.dk

Årsager til hårtab

Hvis du pludselig begynder at tabe hår, skal du måske tage et kig i dit medicinskab, for det kan sagtens være her, du finder forklaringen.

- Forklaringerne på, at kvinder taber håret, kan være stofskiftesygdomme, p-piller og anden medicin, stress, for skrappe diæter, fødsler og også sygdommen polycystisk ovariesyndrom samt bivirkning ved kemoterapi, siger Peter Qvortrup.

Der findes også en relativt sjælden sygdom, der betyder, at man taber alt hår på kroppen helt eller delvist. Den sygdom kan både mænd og kvinder rammes af.

- Endelig vil nogle kvinder også opleve at miste alt deres hår, fordi immunforsvaret tror, at hårrødderne ikke hører til i kroppen, og så går immunforsvaret til angreb. De kvinder taber både håret på hovedet, men også alle andre steder på kroppen inklusive øjenbrynene. Hos nogle kommer håret igen, mens andre har mistet det for altid, siger lægen.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.