Tvunget på knæ hver dag i et halvt år: Fik anerkendt arbejdsskade

Tusindvis af lønmodtagere døjer med ødelagte knæ. Men næsten ingen af dem får det anerkendt som en arbejdsskade. Det er nu overraskende sket for en elektriker.
Ødelagte knæ kender mange håndværkere til. Men det er de færreste af dem, som får det anerkendt som en arbejdsskade. Nu er det lykkedes for en elektriker. 
Ødelagte knæ kender mange håndværkere til. Men det er de færreste af dem, som får det anerkendt som en arbejdsskade. Nu er det lykkedes for en elektriker.  Foto: Colourbox.

Det vækker opsigt, at en elektriker har fået anerkendt, at arbejdet er skyld i en alvorlig knæskade. Det er nemlig yderst sjældent, at ødelagte knæ officielt anerkendes for at have noget med jobbet at gøre. Ødelagte knæ er ellers lidt af en folkesygdom blandt håndværkere.

Elektrikeren René Gorski har netop fået officiel anerkendelse af, at han ødelagde det ene knæ på arbejde. Hans sag er ifølge Dansk El-Forbund helt udsædvanlig.

- Det er helt exceptionelt at få anerkendt ødelagte knæ som en arbejdsskade, fortæller Lotte Fischer.

Hun er socialrådgiver i Dansk El-Forbund og forklarer nærmere:

- Normalt skal du nærmest have haft et arbejde i 30 år, hvor du mindst halvdelen af arbejdstiden har ligget på knæ eller siddet på hug, for at få det anerkendt som en arbejdsskade.

For elektrikeren René Gorski betyder anerkendelsen af, at der er tale om en arbejdsskade, at han nu har udsigt til en erstatning. Men det er ikke det vigtigste for ham.

- Der er saftsusme mange af mine kolleger, der har problemer med knæene. Så jeg håber, at min sag kan være med til at sætte fokus på at undgå knæskader, siger René Gorski.

Mange døjer med knæene

Ødelagte knæ er meget udbredt ikke bare hos elektrikere, men hos mange andre håndværkere.

Det bekræfter Jens Peter Ellekilde Bonde, som er professor og overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital i København.

- Den mest alvorlige arbejdsbetingede knæskade er slidgigt i knæene, som forekommer hos den ældre del af arbejdsstyrken efter mange års knælende og knæliggende arbejde, skriver Jens Peter E. Bonde til Avisen.dk og fortsætter:

- Gulvlæggere er det klassiske risikofag, men også blandt malere, vvs-montører, elektrikere, automekanikere, brolæggere, murere og svejsere forekommer tidvist meget knæliggende arbejde.

Anerkendelse tog fire år

På trods af at mange har problemer med knæene, betragtes det meget sjældent som en arbejdsskade, og det tog da også René Gorski og Dansk El-Forbund fire år gennem hele systemet for arbejdsskader, før hans knæskade endelig blev anerkendt i Erhvervssygdoms-udvalget.

Anerkendelsen kom også kun, fordi René Gorski havde været udsat for noget helt specielt. I cirka et halvt år arbejdede han med at montere kabler i krybekældre under en renovering af Panum Instituttet i København.

Nogle af krybekældrene var ikke mere end 60-70 centimeter høje. Derfor måtte han sidde på knæ eller på hug i fem-seks timer dagligt og kunne som regel ikke komme til at strække benene ud.

Det kunne det venstre knæ slet ikke holde til, og han har efterfølgende måtte gå igennem to operationer.

- Det, René Gorski har været udsat for, er helt specielt. Det er også derfor, at han har fået anerkendt det som en arbejdsskade, fortæller socialrådgiver Lotte Fischer, og fortsætter:

- Vi skal ikke stikke elektrikere eller andre blår i øjnene og sige, at det med denne sag bliver nemt at få anerkendt knæskader som arbejdsbetinget. Det er absurd svært at få knæskader anerkendt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.