Tv-stationer om dueller: Vi har styr på taletiden

I valgkampens direkte debatter på tv kæmper politikerne tit for at få ordet. Men faktisk bliver der holdt skarpt øje med, at taletiden er ligeligt fordelt, selvom der ikke er et stopur involveret.
Når Thorning og Løkke mødes i en direkte debat på tv, sørger en redaktør i kontrolrummet for, at de to statsministerkandidater får lige meget taletid.
Når Thorning og Løkke mødes i en direkte debat på tv, sørger en redaktør i kontrolrummet for, at de to statsministerkandidater får lige meget taletid. Foto: Theis Mortensen/DR

Hvem får egentlig mest taletid: Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V)?

89 procent af Avisen.dk’s læsere mener, at Helle Thorning-Schmidt bliver favoriseret af medierne i valgkampen, viser en afstemning på Avisen.dk.

Men både Danmarks Radio og TV 2 hævder, at der ikke bliver gjort forskel på de to statsministerkandidaters taletid i tv.

Når partiledere og statsministerkandidater her i valgkampen tørner sammen på live-tv, kæmper de om at komme til orde med deres budskaber. Men faktisk bliver der holdt et skarpt øje med, at taletiden bliver ligeligt fordelt.

Redaktøren holder øje fra kontrolrummet

På TV 2 fortæller valgchef Ulla Pors, at der under direkte partilederrunder og debatter mellem de to statsministerkandidater er en, der tjekker, hvordan minutterne fordeles.

- Der sidder en redaktør og holder øje med, at taletiden bliver ligeligt fordelt. Kontrolrummet fortæller så tv-værten i øresneglen, hvordan fordelingen er, fortæller Ulla Pors, der understreger, at det er vigtigt for TV 2, at der er en ligelig fordeling af politikernes taletid.

- Vi har et system, der holder øje med det, fortæller Ulla Pors, der dog ikke vil komme nærmere ind på, hvilket system, TV 2 benytter. Men det indebærer ikke et stopur siger hun:

- En debat er en levende samtale. Derfor kan man ikke sidde med et stopur og tælle sekunder, men der bliver holdt øje med taletiden, fastslår Ulla Pors fra TV 2.

Klokkeklar opgave at være fair

Også hos Danmarks Radio er man opmærksomme på taletiden, fortæller DR's valgchef Naja Nielsen:

- Det er danskerne, der skal afgøre valget, og på DR er det vores klokkeklare opgave at være fair og ikke vælge politisk side eller give mere taletid til nogen fremfor andre, fastslår Naja Nielsen.

- Vi forsøgte os faktisk med at bruge et stopur under en debat mellem Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft under valgkampen i 2005, men det fungerede slet ikke. Politikerne fik ikke lov at komme ud med deres pointer, før stopuret afbrød dem. Så det gik vi væk fra igen, fortæller Naja Nielsen.

Handler også om gennemslagskraft

Naja Nielsen forklarer, at der i DR - ligesom på TV 2 - er en redaktør, der under live-debatter holder øje med, at taletiden er ligeligt fordelt og giver besked i værtens øresnegl, hvis taletiden bliver overskredet.

Men Naja Nielsen forklarer også, at lige taletid ikke bare handler om at tælle minutter og sekunder:

- Det handler også om, at alle parter får emner, de kan tale med på, og at de kan få deres pointer ud. Og for at klare sig godt i en debat, handler det jo også om, hvor god man selv er til at kommunikere og hvor meget gennemslagskraft man nu engang har, siger Naja Nielsen fra DR.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.