Tusindvis af unge strander med ubrugelig eksamen

Nye adgangskrav til erhvervsskoler og gymnasier risikerer at fælde tusindvis af unge.
Alene i Region Syddanmark lever 13 procent af en 9. klasses årgang ikke op til de nye karakterkrav til erhvervsskoler og gymnasier. Det svare til godt 2000 unge. Arkivfoto.
Alene i Region Syddanmark lever 13 procent af en 9. klasses årgang ikke op til de nye karakterkrav til erhvervsskoler og gymnasier. Det svare til godt 2000 unge. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Med nye adgangskrav på mindst 02 i dansk og/eller matematik til erhvervsskoler og gymnasier er en videre ungdomsuddannelse reelt lukket land for tusindvis af unge, viser nye tal fra Region Syddanmark.

Det skriver Fyens Stiftstidende mandag.

I regionen lever 13 procent af en 9. klasses årgang ikke op til de nye krav. Det betyder, at små 2000 afgangselever i Syddanmark hvert år strander efter grundskolen med en ubrugelig eksamen.

I dag har en femtedel af eleverne på erhvervsskolerne mindre en 02 i dansk eller matematik med sig fra grundskolen, mens den samme andel på gymnasieuddannelserne er mellem to og fire procent.

Tallene kommer samtidig med, at regeringen forhandler en ny gymnasiereform på plads. Flere uddannelsesforskere efterlyser nu langt mere politisk fokus på den fagligt svage restgruppe.

- Vi mangler at få svarene på, hvad vi skal stille op med dem, som ikke lever op til de øgede krav i et nyt, reformeret uddannelsessystem, siger Per Fibæk Laursen, skoleforsker og professor på Aarhus Universitet.

- Der mangler en samlet plan og et overblik, siger Noemi Katznelson, forskningsleder på Center for Ungdomsforskning.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er ikke bekymret. Hun forventer, at folkeskolereformen vil løfte de svageste elever.

- Nu har vi sendt et signal om, at man skal have mindst 02. Men vi kommer til at følge det her tæt, siger ministeren.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.