Tusindvis af sosu'er, lærere og pædagoger sparet væk

I de seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger i landets kommuner forsvundet, kan Jyllands-Posten i dag fortælle.
Der er blevet færre pædagoger, og det betyder, at dem, der er tilbage, skal passe flere børn.
Der er blevet færre pædagoger, og det betyder, at dem, der er tilbage, skal passe flere børn. Polfoto (arkivfoto)

Der er blevet længere mellem medarbejderne i børnehaven, folkeskolen og hos de ældre borgere, der har brug for hjemmepleje, skriver Jyllands-Posten

I de seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger i landets kommuner forsvundet, og går regnestykket tilbage til 2009, da personaletallet toppede, er reduktionen på godt 33.000 ansatte, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Pædagogerne har holdt mest for, og selv om børnetallet er faldet, forklarer det ikke faldet i antallet af ansatte, fastslår Elisa Bergmann, formand for pædagogernes fagforening, Bupl:

- Dækningsgraden er nemlig samtidig blevet højere, så vi passer en større andel af børnene. Færre pædagoger er ensbetydende med dårligere normeringer, og det er meget uheldigt, for det betyder mindre tid og ringere omsorg for børnene, siger hun til avisen.

LÆS OGSÅ: Strejke lammer børneinstitutioner i Thisted

Netop i dag er truslen om fyring ubehageligt håndgribeligt for pædagogerne i Thisted i Nordjylland. Kommunen har vedtaget en spareplan, der betyder, at der skal nedlægges masser af stillinger i de lokale børnehaver.

- Der skal fyres 32 medarbejdere i vores 24 børnehaver, og det vil vi simpelthen ikke være med til. Vi ligger vandrette i forvejen ude i institutionerne, så det kommer til at gå ud over personale og ikke mindst børn, fortæller pædagogernes talsmand til tvmidtvest.dk, der kan fortælle, at pædagogerne derfor fortsætter den strejke, de indledte i går.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) forklarer formand Martin Damm reduktionerne som en blanding af effektiviseringer og serviceforringelser. I Jyllands-Posten peger han på, at kommunernes service i disse år samles i større enheder - det gælder skoler, børnehaver og ældrecentre. Han erkender, at der samtidig er skåret.

- Man kan sige, at vi er ved at levere noget tilbage til civilsamfundet og de frivillige, som i de gode år med masser af penge blev gjort til en offentlig opgave, siger han til avisen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.