"Tumpet" og "rædselsfuld": Europa-politikere skælder ud på dansk EU-debat

Jens Rohde og Margrete Auken kritiserer V og S for at have en indadvendt EU-debat, der ligger under for Dansk Folkeparti. Og Ole Christensen (S) kalder danske folketingspolitikere berøringsangste overfor EU,
Jens Rohde kommer med en bredside til Lars Løkke og Venstre: De bidrager kun med skidtsnak til den danske EU-debat. 
Jens Rohde kommer med en bredside til Lars Løkke og Venstre: De bidrager kun med skidtsnak til den danske EU-debat.  Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.

Mens de danske folketingspolitikere er på sommerferie, arbejder de 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet et par uger endnu. Denne uge er der samling i Strassbourg, mens der næste uge er møder i Bruxelles.

Så ferien må vente for blandt andet den radikale Jens Rohde, SF’s Margrete Auken og Socialdemokraternes Ole Christensen. Og stod det til dem, skulle partilederne fra de EU-venlige partier også have udskudt deres ferie for at få den danske EU-debat væk fra det vildspor, som de mener, den har bevæget sig ud på efter briternes nej til fortsat EU-medlemskab. 

- Den danske EU-debat er rædselsfuld. Den er indadvendt, selvovervurderende, populistisk og letkøbt. Alle taler om, hvad de ikke vil med Europa i stedet for at sige, hvad man vil, siger det radikale medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde.  

- Vi har haft en ualmindelig tumpet dansk debat i kølvandet på Brexit, fastslår Margrete Auken, medlem af Europaparlamentet for SF.

Berøringsangste 

Også det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Ole Christensen, mener, at den danske EU-debat er løbet af sporet.

- Jeg håber, at vi kan få en ordentlig EU-debat, som ikke bare handler om folkeafstemning for eller imod. Jeg synes, at folketingspolitikere generelt har været lidt berøringsangste overfor Europa. Men hvis vi vil have, at folk skal have forståelse for EU, må vi alle sammen tage mere ansvar for debatten, siger han.

Hvis man spiller på Dansk Folkeparti og populisternes banehalvdel, vinder populisterne.
Jens Rohde, Radikalt medlem af Europa-Parlamentet.

De tre europa-politikere er frustrerede over, at det er Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der svinger taktstokken i den danske EU-debat.

- Det gode ved Brexit er, at det udstiller populismen noget så grusomt, for det viser jo, at så snart alle de her populister skal tage et ansvar, går det galt, siger Jens Rohde og henviser til, at de to britiske Brexit-forkæmpere Nigel Farage og Boris Johnson har stukket halen mellem benene.

Venstre svigter sit DNA 

Jens Rohde, der sidste år skiftede sin Venstre-partibog ud med Radikale, skælder især statsministeren ud for at svigte i den danske EU-debat.

- Venstre svigter jo fuldstændig sit eget DNA. Løkke har glemt, at hvis nogen har et medansvar for EU’s arkitektur, er det Venstre. Både Henning Christoffersen og Uffe Ellemann Jensen var med, da der blev lavet traktater og den politiske union blev udviklet. Udvidelsen af EU med de østeuropæiske lande er i den grad tilskrevet Anders Fogh i 2002, fastslår Jens Rohde.

- Så Venstre har i den grad et medansvar for arkitekturen i EU, og alligevel hører man ikke andet end skidtsnak og kritik. Man pisser på fællesskabet, og bagefter siger man, at det lugter. Man vil ikke give fællesskabet de instrumenter, der skal til for at håndtere for eksempel flygtningesituationen på europæisk niveau, og bagefter kritiserer man fællesskabet for ikke at levere løsninger. Sådan er det hele tiden, siger Jens Rohde.

Mette Frederiksen også hoppet i fælden

Socialdemokraternes formand går heller ikke ram forbi, når Jens Rohde skal placere ansvaret for det han kalder en rædselsfuld EU-debat.   

- Mette Frederiksen er også hoppet i den fælde. Socialdemokraterne og Venstre tror, at de kan forhindre vælgerafgang til Dansk Folkeparti. Men det kan man ikke. Hvis man spiller på Dansk Folkeparti og populisternes banehalvdel, vinder populisterne, siger Jens Rohde.

Løkke blæser til EU-frygt

Margrete Auken fra SF kritiserer også partilederne fra de store EU-venlige partier for at dukke sig i Europa-debatten og ikke for alvor gå i clinch med Kristian Thulesen Dahl og Pernille Skipper.

- Både Lars Løkke og Mette Frederiksen ligner nogle, der tænker indad og i nationale løsninger. Europa skal tales op, og det gør de to slet ikke. Løkke blæser lidt til EU-frygten ved ikke for alvor at gøre noget ved social dumping, selvom han politisk sagtens kunne gøre det. Og Mette Frederiksen ligner ikke en leder, der vil gå ind og være med til at redde det europæiske samarbejde, lyder det fra Margrete Auken.

Jeg synes, at folketingspolitikere generelt har været lidt berøringsangste overfor Europa.
Ole Christensen, Socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.

Ole Christensen (S) vil ikke i krig med sin egen partiformand men appellerer i stedet til, at alle partiledere mander sig op i EU-debatten. Ellers frygter han, at Danmark bliver mere delt i EU-spørgsmål end man allerede er.

Risiko for splittelse

- Hvis vi ikke lykkes med at få mere indhold i EU-debatten, bliver vi splittet op, ligesom vi har set i Storbritannien, hvor de højtuddannede, de unge og erhvervslivet går ind for EU, mens de ældre, de ufaglærte og mange på kanten af arbejdsmarkedet er skeptiske, mener han.

Ole Christensen vil gerne have, at både Lars Løkke og Mette Frederiksen går mere i kødet på Dansk Folkeparti, når de taler om folkeafstemninger.

- Vi skal have en større debat med de skeptiske partier i Danmark, om hvad de vil have for en aftale med EU. Så kan man begynde at drøfte det, frem for bare at snakke om, at de vil ud. Vi skal simpelt hen blive bedre til at udfordre skeptikerne, siger Ole Christensen.

SF og R i ny Europa-alliance  

Det mener Margrete Auken også. Og hun ser gerne, at Radikale og SF laver en helt ny europapolitisk alliance.

Jeg ser gerne, at Morten Østergaard og Pia Olsen Dyhr sætter sig sammen og bliver drivkraft i en ny europapolitisk debat, som de andre partier herhjemme er nødt til at forholde sig til.
Margrete Auken, SF.

- SF og Radikale er de to eneste partier, der helhjertet går ind for EU. Hvis vi tager os sammen og finder ud af, hvordan vi slår kræfterne sammen for at tale EU op, ville det være alle tiders. Derfor så jeg gerne, at Morten Østergaard og Pia Olsen Dyhr sætter sig sammen for at være drivkraft i en ny europapolitisk debat, som de andre partier herhjemme er nødt til at forholde sig til, siger hun.

Den ide er Jens Rohde med på.

- Alle alliancer og alt, hvad der kan bidrage til at løfte Europa-debatten, er velkomne. Det er et udmærket forslag. Det er i hvert fald vigtigt, at vi kommer til at diskutere hvad EU skal og hvad vi vil med Europa i stedet for, hvad vi ikke vil med Europa, fastslår Jens Rohde.

Venstre sætter gang i ny EU-debat

Venstres medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard føler sig ikke truffet af de hårde angreb og fremhæver, at Jens Rohdes udsagn også skal ses i lyset af, at han er konvertit.

- Jeg kan også glæde Jens Rohde og andre kritikere med, at Venstre allerede er i fuld gang med at genrejse den danske EU-debat og samler en række pro-europæiske kræfter for at deltage, siger han.

Morten Løkkegaard afviser pure, at Lars Løkke og Venstre ligger under for Dansk Folkeparti i EU-debatten.

- Men Venstre har ligesom alle andre været optaget af at imødekomme folks bekymringer, medgiver han. 

Ligsom sine tre politikerkollegaer i Europa-Parlamentet mener han dog, at den danske EU-debat kunne være bedre.

- Vi har ikke haft en ordentlig EU-debat i mange år. Det har været for og imod. Og de yderpositioner er blevet trukket hårdt op efter Brexit. Men i kølvandet på Brexit er der også kommet en mere substantiel debat og en erkendelse af, at det er der også brug for. Så lidt godt er der kommet ud af al elendigheden efter Brexit, siger Morten Løkkegaard. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.