Trumps modstand mod Kina kan føre til EU-aftale med Japan

Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, mener, at Trump-nej til TPP-aftale ikke kun er negativt.

Det er ikke nødvendigvis skidt for den danske økonomi, at USA's kommende præsident, Donald Trump, er fast besluttet på at lægge frihandelsaftalen TPP i graven.

Det mener Peter Thagesen, der er afsætningspolitisk chef og underdirektør i Dansk Industri.

Han mener ikke, at Trumps nej til en handelsaftale med 11 andre stillehavslande også betyder, at TTIP-aftalen mellem USA og Europa falder.

- Under valgkampagnen tordnede han mod Kina og Mexico, og det skyldes først og fremmest, at han ønsker at beskytte amerikanske lavtlønsarbejdere.

- Derfor tror jeg stadig på, at aftalen med Europa kan blive til noget. Man skal sondre knivskarpt mellem de to aftaler, for Trump opfatter i højere grad konkurrencen med os europæere som ligeværdig.

- Og så repræsenterer han et parti, der traditionelt har været for frihandel, siger Peter Thagesen.

Han ser ikke Trump som den største forhindring for TTIP-aftalen, men derimod andre EU-lande, der har udtrykt skepsis over for en frihandelsaftale med USA.

Til gengæld er han nu mere optimistisk i forhold til at lande en handelsaftale mellem EU og Japan, der er verdens tredjestørste økonomi.

Arbejdet er i gang, og et amerikansk nej til TPP kan give den ekstra medvind, der skal til.

- I og med, at det ikke bliver nemmere at blive enig med amerikanerne, så vil japanerne være topmotiverede for at lande en aftale med EU.

- Derfor skal vi rent strategisk have fokus på, hvilke muligheder der er i Asien, siger Peter Thagesen.

Han håber, at aftalen med Japan bliver færdigforhandlet om et par måneder, hvorefter den skal endeligt godkendes af de to parter.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.