Trump ser positivt på Fidel Castros død og vil hjælpe Cuba

Den næste præsident i USA, Donald Trump, kalder Fidel Castro for en "brutal diktator".

USA's næste præsident, Donald Trump, lægger ikke fingre imellem i sin kritik af Fidel Castro, Cubas mangeårige leder, der døde fredag.

Trump kalder i en skriftlig kommentar Castro for en "brutal diktator, der undertrykte sit eget folk i næsten seks årtier".

- Fidel Castros eftermæle er præget af henrettelser, tyveri, ufattelig lidelse, fattigdom og benægtelse af fundamentale menneskerettigheder, lyder det fra Trump.

Donald Trump, der bliver indsat som præsident 20. januar, siger, at han vil arbejde for, at "det cubanske folk endelig kan leve frit".

- Selv om Cuba fortsat er en totalitær ø, så er det mit håb, at i dag markerer et skridt væk fra langvarige rædsler mod en fremtid, hvor det fantastiske cubanske folk endelig lever i et frit samfund, som de i den grad fortjener, lyder det fra Trump.

Den kommende præsident nævner ikke noget om, hvordan han konkret vil hjælpe Cuba.

I valgkampen har Trump sagt, at han vil lukke USA's ambassade i Havana og styrke handelsembargoen mod landet. Men siden valgsejren har Trump ikke bekræftet den politik.

Hidtil har Kongressen i Washington blokeret for en ophævelse af embargoen.

Politikerne kræver at se fremgang på blandt andet det menneskeretlige område og få noget til gengæld - eksempelvis at Cuba opgiver sin planøkonomi. Det vurderer Carlos Salas Lind, der er ekstern lektor i latinamerikanske forhold ved CBS.

Lektoren tror, at Trump vil fortsætte de tilnærmelser, som den nuværende præsident, Barack Obama, har gjort til ønationen.

- Man kan forestille sig, at han vil indtage en pragmatisk tilgang og fortsætte Obamas politik. Jeg tror ikke, at han stopper den proces, der er startet, vurderer Carlos Salas Lind.

Fidel Castro blev 90 år.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.