Trump-sejr kan koste danske arbejdspladser

En sejr til den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, kan blive en meget dyr affære for dansk økonomi. Det skriver Finans
Foto: Scanpix

Ifølge Nykredit og Nordea kan en Trump-sejr betyde store kursfald på aktiemarkedet, en svækket dollar og stilstand for den amerikanske økonomi. Hvis Trump får held til at gennemføre sin straftold på bl.a. kinesiske og mexicanske varer, kan det ifølge bankerne også udløse en global handelskrig.

Det vil være ren gift for Danmark, der lever af at handle med udlandet, vurderer bankerne.

"Præsidentvalget er ikke kun en gyser for USA. Det kan også blive en gyser for dansk økonomi," siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, til Finans.

Nordea og Nykredit vurderer, at selv uden en handelskrig vil udviklingen kunne koste mellem 5.000 og 10.000 danske arbejdspladser i løbet af to år og et tab af velstand på 10 mia. kr. Udvikler det sig til en regulær handelskrig, kan der ryge op mod 25.000 job, vurderer Nykredit.
Nordea og Nykredit regner begge med, at en Trump-sejr kan sende den amerikanske økonomi tilbage i stilstand i 2018 og svække den amerikanske dollar med 5 pct.

En afmatning i USA vil gøre ekstra ondt, fordi den danske økonomi i forvejen lider under en opbremsning i eksporten, vurderer Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

"Det amerikanske præsidentvalg kommer på et uheldigt tidspunkt. Verdenshandlen er i forvejen gået i stå, og det påvirker dansk eksport," siger Helge Pedersen til Finans.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.