Troels Lund i 2001: Afskaf folkepensionen

Den nyudnævnte beskæftigelsesminister havde markante holdninger til blandt andet folkepensionen og dagpengesystemet tilbage i 2001.
Troels Lund Poulsen skrev i en bog i 2001, at han ønskede folkepensionen afskaffet.
Troels Lund Poulsen skrev i en bog i 2001, at han ønskede folkepensionen afskaffet. Uffe Weng: Scanpix

Folkepensionen skal afskaffes, efterlønnen ligeså og dagpengesystemet skal ændres væsentligt.

Så markante holdninger havde Danmarks nye beskæftigelsesminister tilbage i 2001, da han skrev debatbogen “Tid til forandring”.

I bogen skrev Troels Lund Poulsen følgende:

- Folkepensionen er et forældet koncept i vores rige samfund. Det er en forudsigelig begivenhed i ens liv, at man en dag bliver 65 år og det vil derfor være muligt for mange selv at tage de nødvendige forholdsregler i form af opsparing.  

Faktisk mente Troels Lund Poulsen, at folkepensionen var en urimelig ydelse.

- Da folkepensionen i dag er ganske lille, sparer mange mennesker i forvejen op til deres pension. Det virker alene af den grund urimeligt, at fremtidens mange velhavende pensionister skal have et offentligt tilskud oven i hatten, lød det i debatbogen tilbage i 2001.

Også på andre beskæftigelsespolitiske områder var Troels Lund Poulsen klar i spyttet om, hvad der skulle ændres.

Han beskrev blandt andet, at dagpengesystemet skulle ændres, så ydelsen faldt over tid for at sikre en øget motivation hos den ledige til at få et nyt arbejde.

En omlægning af dagpengesystemet skulle blandt andet være med til at sikre, at det skal kunne betale sig at arbejde. En sætning, som man roligt kan sige, har hængt ved Venstres politik på beskæftigelsesområdet lige siden.

Har ændret holdning i dag 

Til dagens ministeroverrækkelse afviste Troels Lund Poulsen dog over for Avisen.dk, at han stadig har de samme politiske ønsker som i 2001.

- Jeg var altså VU-formand tilbage i slutningen af 90’erne, og det jeg bekender mig til nu er regeringsgrundlaget, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk.

Men den bog du skrev i 2001 og de visioner, du lagde ud for fremtidens arbejdsmarked. Er det nogle visioner, du stadig har i dag?

- Nej, jeg tror, man må sige, at den bog var skrevet på et andet tidspunkt. Nogle af tingene er jo kommet til debat, andre af tingene kom aldrig til debat. Men der er jo forskel på at skrive en debatbog og så være ansvarlig minister, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.