Troels Kløvedal: Jeg håber, jeg dør af min lungesygdom

Troels Kløvedal frygter ikke at dø. Han frygter de lammelser, som hans grusomme sygdom medfører.
Foto: Scanpix

Den eventyrlystne globetrotter Troels Kløvedal, der har brugt en stor del af sit liv til søs, er dødeligt syg og har måske kun måneder tilbage at leve i.

Det afslører han ifølge BT i en ny bog.

Sidste år fik han konstateret bronkiektasi - en kronisk lungesygdom - og i juli i år fik han endnu en dårlig nyhed. 73-årige Troels Kløvedal lider nemlig også af den sjældne og dødelige sklerosesygdom ALS, som langsomt lammer kroppen.

- Det er jo en sygdom, der skrider frem over tid, og hvor du bliver mere og mere lammet. Til sidst kan du ikke noget som helst. Du mister langsomt kræfterne i kroppen, mens dine følelser er fuldstændig intakte, fortæller overlæge på RehabiliteringsCenter for Muskelsvind, Ole Gredal, til Ekstra Bladet.

Troels Kløvedal håber dog ikke, han når at opleve de så grusomme side af ALS.

- Hvorfor skulle igennem alle de grufulde lidelser, der ligger i lammelse, når man alligevel snart skal dø.

- Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt, siger han ifølge BT i bogen Modne mænd, der udkommer fredag.

Her åbner han også op for muligheden for aktiv dødshjælp.

- Før syntes jeg, at lovgivningen var ok, men i dag synes jeg, at man skal have ret til at dø, når man vil, siger han ifølge BT.

Troels Kløvedal er især kendt for sine jordomsejlinger med Nordkaperen, som han købte i 1967.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.