Trods risiko for nedslidning: Sosu'er helt alene om tunge opgaver

Mange social- og sundhedsarbejdere står alene med opgaver uden hjælp fra kolleger. Det kan føre til nedslidning og stress.
Dårlig samvittighed, stress og rygproblemer - det kan være konsekvensen af ikke at have nok kolleger at støtte sig til.
Dårlig samvittighed, stress og rygproblemer - det kan være konsekvensen af ikke at have nok kolleger at støtte sig til. Foto: Scanpix arkiv

Når social- og sundhedsarbejdere skal flytte en plejehjemsbeboer med demens eller Parkinsons, bør der være to om opgaven.

På grund af sygdommen bliver de ældre ofte angst og stritter imod, hvis ikke man sørger for at berolige dem. Men tit står sosu'en alene med den krævende opgave. Der er nemlig ingen kolleger til at hjælpe.

Hver femte social- og sundhedsarbejder oplever, at de mindst én gang om ugen er alene om at flytte syge og svækkede borgere. Det viser en undersøgelse, som FOA har lavet blandt fagforbundets medlemmer i social- og sundhedssektoren.

Alene-arbejdet øger både risikoen for nedslidning, stress og ulykker, advarer Charlotte Bredal, som er arbejdsmiljøekspert i FOA:

- Det gør en stor forskel, om man står alene med det hele eller kan vende med en kollega, hvordan man for eksempel skal håndtere en borger, siger hun.

Tager bekymringerne med i seng

Undersøgelsen har spurgt ind til, hvor ofte sosu'er er uden kollegaer i deres arbejde med borgere. Man har spurgt, hvilke konsekvenser, det har for både de ansatte og borgerne.

Charlotte Bredals klare indtryk er, at problemet er blevet større de seneste år. Det skyldes ikke mindst, at der er skåret i bemandingen om natten på mange plejecentre.

Undersøgelsen viser blandt andet, at de sosu'er, som flytter patienter alene, langt oftere har været sygemeldt med fysisk besvær.

Samtidig påvirker det de ansatte, at de ikke føler, at de har mulighed for at gøre deres arbejde godt nok.

For eksempel viser undersøgelsen, at sosu'er, som svarer, at de ofte må gå fra en borger, der har brug for hjælp, i højere grad har været sygemeldt med stress.

- Selvfølgelig påvirker det, hvis man føler, at man ikke kan give en syg eller dement ældre en ordentlig pleje. Det er den slags, man vender og drejer sig i sengen over, når man er kommet hjem, siger Charlotte Bredal.

Omsorg under tidspres skal gå galt

Hun bakkes op af Thora Brendstrup, speciallæge i arbejdsmedicin, og sundhedskoordinator i Region Sjælland.

- Når det at yde omsorg for andre mennesker bliver sat under tidspres, så skal det gå galt. Du får en fornemmelse af, at du aldrig når det, du gerne vil, og du får dårlig samvittighed. Det er velkendt, at det fører til stress, siger hun.

Netop social- og sundhedsarbejde er ofte både er fysisk og følelsesmæssigt hårdt. Så det kan mærkes, hvis man er nødt til at udføre opgaver alene, som der burde være flere om, for eksempel på grund af tidspres eller nedskæringer.

- Der er nogle klare konsekvenser, når der sker besparelser på det her område. Når der bliver færre ansatte til at lave det fysisk anstrengende arbejde, er der større risiko for nedslidning, skulderskader, dårlig ryg og så videre, forklarer hun.

Om undersøgelsen:

FOA har spurgt 1.356 medlemmer i social- og sundhedssektoren:

Hvor stor en del af din arbejdstid er du i følgende situationer? Du arbejder alene med en eller flere borgere uden kontakt til kolleger:

 • Hele tiden: 6 procent
 • En stor del af tiden: 31 procent
 • Cirka halvdelen af tiden: 11 procent
 • En mindre del af tiden: 23 procent
 • Aldrig: 28 procent
 • Ved ikke: 1 procent

1.339 medlemmer i Social- og sundhedssektoren har svaret på: Hvor ofte oplever du, at du må foretage en forflytning alene, som I burde være to om?

 • Dagligt: 9 procent
 • Ugentligt: 11 procent
 • Månedligt: 8 procent
 • Sjældnere: 26 procent
 • Aldrig: 33 procent
 • Jeg foretager ikke forflytninger: 11 procent
 • Ved ikke: 2 procent

Blandt dem, som svarer "dagligt", har 33 procent inden for det seneste år været sygemeldt pga. fysisk belastning i jobbet.
Blandt dem, der svarer "aldrig", er tallet 7 procent.

Alle, bortset fra dem, der aldrig arbejder alene, er blevet spurgt: Hvor ofte har du inden for det seneste år stået i følgende situationer, mens du var alene? Jeg har måttet gå fra borgere, der havde brug for hjælp:

 • Meget ofte/ofte: 5 procent
 • Nogle gange: 25 procent
 • Sjældent/meget sjældent: 32 procent
 • Aldrig: 32 procent
 • Ved ikke/ikke relevant: 6 procent

Blandt dem, der ofte eller meget ofte må gå fra en borger, har 40 procent været sygemeldt med stress inden for det seneste år.
Blandt dem, der aldrig må gå fra en borger, er tallet 11 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.