Trods nej til regeringsmagt: Vælgerne bliver hos DF

Det har ikke kostet i vælgertilslutningen, at Dansk Folkeparti takkede nej til en plads i regeringen.
Det tyder ikke på, at Kristian Thulesen Dahl (DF) og resten af Dansk Folkeparti har mistet stemmer på at holde sig uden for regering.
Det tyder ikke på, at Kristian Thulesen Dahl (DF) og resten af Dansk Folkeparti har mistet stemmer på at holde sig uden for regering. Foto: Scanpix

Selvom Dansk Folkeparti blev den vindende bloks største parti ved folketingsvalget 18. juni, sagde partiets formand Kristian Thulesen Dahl "nej tak" til en plads i regeringen.

Og den beslutning har tilsyneladende ikke skadet partiet.

I hvert fald ligger Dansk Folkeparti i en ny måling fra Voxmeter for Ritzau meget tæt på sit historiske valgresultat. Målingen giver partiet 20,7 procent mod valgresultatets 21,1 procent.

Kristian Thulesen Dahl understregede flere gange under de intense regeringsforhandlinger i kølvandet på valget, at partiet kun ville gå med i regering, hvis man skønnede, at partiets indflydelse ville være størst i regeringskontorerne.

Og forhandlingerne endte som bekendt med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik solo med en ren Venstre-regering - en regering med færrest mandater i flere årtier.

Ifølge målingen fra Voxmeter er der ikke kun stilstand i vælgeropbakningen til Dansk Folkeparti.

Ikke et eneste parti får i målingen en statistisk signifikant anderledes opbakning end ved valget. Dermed er fordelingen af mandaterne også næsten uforandret i forhold til valget.

Et enkelt mandat er dog i sommerens løb hoppet fra blå blok til de røde partier, så stillingen i målingen er 86-89. I målingen er det Venstre, der taber mandatet på blå bloks vegne, så regeringspartiet nu står til 33 mandater.

Den størst målte forskel er en stigning på 1,3 procentpoint i støtten til Socialdemokraterne med en statistisk usikkerhed i målingen på maksimalt 2,7 procentpoint.

Målingen er fortaget ved telefoninterview i perioden 10. til 18. august, hvor 1036 har deltaget.

19 procent af de adspurgte pegede ikke på et parti, der ville få deres kryds. Årsagerne var, at de enten var i tvivl om partivalg, eller hvorvidt de ville stemme.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.