Triste fagforeninger: Ny ydelse er en lappeløsning

Både 3F og FOA kritiserer, at ledige, der mister deres dagpenge, nu ryger over i kontanthjælpssystemet.
Vi kan være lidt triste over, at kontantydelsen er en del af kontanthjælpssystemet, siger Eva Obdrup, som er forretningsfører i 3F's a-kasse
Vi kan være lidt triste over, at kontantydelsen er en del af kontanthjælpssystemet, siger Eva Obdrup, som er forretningsfører i 3F's a-kasse Thomas Lekfeldt/Scanpix

Selv om 3F glæder sig over, at ledige får en kontantydelse, når de falder helt ud af dagpengesystemet, foretrækker de at hjælpe ledige i dagpengesystemet.

Regeringen, SF og Enhedslisten er ifølge flere medier blevet enige om en kontantydelse, der skal erstatte arbejdsmarkedsydelsen.

- Vi kan være lidt triste over, at kontantydelsen er en del af kontanthjælpssystemet. Det bliver socialpolitik. Man holder det ikke i arbejdsmarkedssystemet. Man kunne forlænge arbejdsmarkedsydelsen og tage højde for, at der kommer et nyt dagpengesystem, siger Eva Obdrup, som er forretningsfører i 3F's a-kasse.

Også fra FOA lyder der kritik af den nye kontantydelse.

- Det er et meget lavt forsørgelsesniveau for enlige, som måske har børn. Det er selvfølgelig bedre end slet ingenting. Arbejdsmarkedsydelsen var en lappeløsning. Det bliver kontantydelsen desværre også, siger formand Dennis Kristensen.

Den nye kontantydelse er ligesom arbejdsmarkedsydelsen på 60 procent af dagpenge for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

Tal fra brancheorganisationen AK-Samvirke viser, at 23 procent af de ledige har haft behov for arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse. Desuden har 10 procent savnet forsørgelse, forklarer hun.

- Man kan sige, at en tredjedel af dem, der har mistet retten til dagpenge, har haft brug for hjælp til at få en form for ydelse, påpeger Eva Obdrup.

Kommunerne udbetaler uddannelsesydelsen som en social ydelse til ledige, der ikke behøver være med i en a-kasse. Derimod blev arbejdsmarkedsydelsen lagt tilbage i a-kassen, da ydelsen blev forlænget, siger hun.

- Det havde været dejligt, hvis det havde været en forlængelse af arbejdsmarkedsydelsen, indtil vi forhåbentlig får et nyt og godt dagpengesystem, siger Eva Obdrup fra 3F's a-kasse.

LO kritiserer den nye kontantydelse for ikke at hjælpe de personer med opbrugt dagpengeret i 2014. Formand Harald Børsting havde hellere set, at løsningen var fundet i det arbejdsmarkedspolitiske system frem for i kontanthjælpssystemet.

- Finansloven sikrer en hjælpende hånd til de af vores arbejdsløse kollegaer, som er faldet ud af dagpengesystemet, men vi havde ønsket os, at der var fundet en midlertidig løsning inden for rammerne af det arbejdsmarkedspolitiske system, siger Harald Børsting.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.