OK 2015

Trist Dennis K.: Historisk uddannelsesløft faldt på gulvet

Den pædagogiske sektor i FOA var skeptisk over for et storstilet uddannelsesprojekt i de netop afsluttede overenskomstforhandlinger mellem FOA og KL. Dermed mister flere tusinde ufaglærte muligheden for at blive faglærte.
ARKIVFOTO: - Vi gik fra at svinge sig os i lianerne til at komme hurtigt ned på jordoverfladen til en meget klassisk overenskomst, siger Dennis Kristensen.
ARKIVFOTO: - Vi gik fra at svinge sig os i lianerne til at komme hurtigt ned på jordoverfladen til en meget klassisk overenskomst, siger Dennis Kristensen. Scanpix

Det blev beskrevet som ”et tigerspring” og en aftale, hvor ”to plus to giver fem”. Men efter et langstrakt og dramatisk forhandlingsforløb om en ny overenskomst mellem Kommunernes Landsforening (KL) og fagforeningen FOA viser det sig nu, at et omfattende uddannelsesløft af landets ufaglærte alligevel ikke bliver til noget.

Det store uddannelsesprojekt skulle sikre, at op mod 50.000 dagplejere, pædagogmedhjælpere, rengøringsassistenter, brandmænd og køkkenmedhjælpere i FOA ville få en erhvervsuddannelse. Omvendt ville KL få indfriet krav om forenkling af de mange forskellige overenskomster i FOA.

Bekymrede pædagoger

Men undervejs i forhandlingerne stod det klart, at den pædagogiske sektor i FOA var bekymret. De frygtede, at nogle ansatte på høje løntrin og med lang anciennitet kunne risikere at gå ned i løn under tvungen uddannelse, hvis de for eksempel blev fyret og genansat i et tilsvarende job. Et forlig blev efterfølgende afvist af et flertal i FOAs hovedbestyrelse. Det ærgrer FOA-formand, Dennis Kristensen, der ellers havde gjort sig store tanker om uddannelsesprojektet.

LÆS OGSÅ: Ziegler trøster nervøse sosu'er: "To plus to giver fem"

- Det faldt på gulvet, siger fagbossen.

- Det er hovedbestyrelsen, der bestemmer, men jeg er da rigtig ærgerlig, for det var en historisk chance for at gøre mange danskere faglærte og give dem mere tryghed og løn. Det, tror jeg, at alle synes, er rigtig brandærgerligt. Det ville have været et virkeligt gennembrud, siger Dennis Kristensen.

Forsøgte med lille model

FOA forsøgte sig efterfølgende med en ”lille model”, som holdt den pædagogiske sektor ude af uddannelsesprojektet. Det blev dog afvist af KL, og det var samtidig uddannelsesløftets endeligt.

Derfor endte de to parter med at give håndslag på en aftale, som i høj grad ligner de øvrige overenskomster, der for nylig er forhandlet hjem for offentlige ansatte. Det var en stor, pludselig omvæltning, forklarer Dennis Kristensen.

LÆS OGSÅ: Nye skrappe krav til kommunens ansatte: Hvad med familien?

- Vi gik fra at svinge sig os i lianerne til at komme hurtigt ned på jordoverfladen til en meget klassisk overenskomst. Det skal vi også kunne klare, men det er da klart, at det er et stort spring, siger han.

Store håb

Forud for forhandlingerne var KL og FOA ellers svært begejstrede for udsigten til at kunne lande en stor uddannelsesaftale:

- Der er perspektiver i det her, for vi kan forene både kommunernes og de ansattes interesser. Vi kan få en aftale, hvor to plus to giver fem, sagde chefforhandler for KL og borgmester i Høje-Taastrup Kommune Michael Ziegler (K) til Ugebrevet A4.

Dennis Kristensen var enig:

- Det her vil være et tigerspring fremad for både velfærden til borgerne og de ansatte. På længere sigt kan vi få løftet op mod 50.000 ufaglærte til faglærte bare inden for vores område, sagde FOA-bossen.

Ville ikke bøje sig

De to parter manglede altså næsten bare at trykke hinanden i hånden, før en aftale var i hus. Men den pædagogiske sektor sprang altså fra.

Dennis Kristensen, det virker besynderligt, at der ikke har været intern enighed i FOA, inden I gik ind til de her forhandlinger?

- Pædagogerne har skiftende været positive og negative. Der er nogle af dem, der har relativt lange lønforløb, og det blev altså svært at få til at nå sammen i sidste ende. De har samtidig heller ikke haft så stor lyst til at afgive overenskomstbestemmelser, og det har så gjort, at KL ikke har haft lyst til at bøje sig i forhold til lønforløbene. Men burde vi have vidst det på forhånd? Det tror jeg ikke, vi kunne, når vi sætter os ned for at lave en helt ny overenskomst fra bunden, siger Dennis Kristensen.

Mere løn og pension

Det endelige resultat af overenskomstforhandlingerne er ifølge FOA forskellig fra faggruppe til faggruppe. De ufaglærte på sosu-området får en ekstra lønstigning på omkring 1.450 kroner om året, mens andre har fået større indbetaling til pension, andre har fået både løn- og pensionsstigning.

En anden gruppe har fået mere gunstige tillæg for arbejde på skæve tidspunkter. Mange grupper får derudover forkortet den såkaldte pensions-karens. Det er den periode i starten af en ansættelse, hvor man ikke får pensionsbidrag indbetalt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.