Trekløver i opråb til minister: Lad os bruge tvang på bosteder

Tre parter enige om flere tiltag på bosteder.
De tre parter er blevet enige om en række tiltag, som sundhedsminister Sophie Løhde nu får lagt på sit skrivebord.
De tre parter er blevet enige om en række tiltag, som sundhedsminister Sophie Løhde nu får lagt på sit skrivebord. Foto: Scanpix/arkiv

Farlige beboere hører ikke til på socialpsykiatriske bosteder!

Sådan lyder et fælles budskab fredag fra fagforeningen FOA, Københavns Socialforvaltning og SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. 

Trekløveret mødtes for at drøfte de barske forhold på landets bosteder.

Mødet kommer blandt andet efter, at Avisen.dk de seneste dage har dokumenteret, hvordan medarbejdere bliver truet på livet, nikket skaller og revet i håret på en lang række døgninstitutioner og bosteder.

I en pressemeddelelse forklarer de tre parter, at man er blevet enige om en række tiltag, som sundhedsminister Sophie Løhde nu får lagt på sit skrivebord:

  • Der skal laves en ny institutionstype, der kan rumme de farlige, stofmisbrugende og psykisk syge patienter. De skal være en mellemting mellem hospital og bosted, og drives i samarbejde mellem regionerne og kommunerne, men under sundhedsloven, så der er mulighed for tvang i behandlingen.
  • Det skal være muligt at flytte beboere væk fra bostederne, hvis de udgør en fare for andre, udøver alvorlig kriminalitet eller er stærkt stofmisbrugende. Det kan man ikke i dag.
  • Alle relevante oplysninger om en psykisk syg skal udleveres til bostederne fra Regionerne, så man er i stand til at risikovurdere og håndtere borgeren.
  • Der skal laves klare udskrivningsaftaler, så ingen udskrives fra Regionerne psykiatriske sygehuse, uden at bostederne har den nødvendige viden om den pågældende.
  • Der er behov for flere sengepladser og flere medarbejdere i psykiatrien.

Der skal handles nu!

Parterne opfordrer både regionerne og regeringen til at handle nu for at finde andre steder til de farlige patienter. Det forklarer Københavns Socialborgmester, Jesper Christensen (A):

- Jeg er glad for, at vi er enige om, hvad der skal til. Disse mennesker hører ikke til på åbne bosteder, hvor personalet ingenting kan stille op overfor den vold og kriminalitet, som de møder. Nu og her er det vigtigt, at Regionerne hurtigt finder andre steder til de farlige psykisk syge patienter. Vi kan ikke håndtere dem, siger Jesper Christensen.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen er enig:

- Alt for længe har medarbejderne på landets bosteder frygtet for liv eller voldelige overfald, når de gik på arbejde. Det skal stoppe nu, og jeg tror, at denne plan, sammen de faglige organisationers forslag til en national handlingsplan, kan bringe forholdene på rette spor igen, siger Dennis Kristensen.

I SIND, der til daglig arbejder for mennesker med psykiske problemer og deres pårørende, mener formand, Knud Kristensen, at meget syge mennesker lige nu svigtes.

- De er til fare for både dem selv og alle andre. Det er ikke i orden. Regionerne må tage et medansvar, og finde en ny løsning, så hverken personalet på bostederne eller de andre beboere, skal leve i en hverdag fyldt med vold og kriminalitet, siger Knud Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.