Tre nemme tips: Er maden sund eller ej?

Er din raw-food bar sund eller usund? Det er ikke altid nemt at regne ud, om det du putter i munden er godt for dig eller ej. Men der findes en meget simpel måde at finde ud af det på.
Med tre nemme regler finder du hurtigt ud af, om den mad, du køber, er god for dig eller ej.
Med tre nemme regler finder du hurtigt ud af, om den mad, du køber, er god for dig eller ej. Scanpix

Glutenfri brød, sukkerfri chokoladebar, nøddeknækbrød og frugtjuice. Er det sundt eller usundt?

Det må guderne vide i de fleste tilfælde, for det kan være svært at gennemskue. Men er du i tvivl, skal du blot kigge efter tre ting, forklarer doktor Chris Mohr, der er fast ernæringsekspert for Men's Health.

Her er de tre ting listet op:

Maden er sund, hvis: Den er grøn

Står du i supermarkedet og skal forsøge at købe sundt ind, bør du frem for alt stoppe i frugt- og grøntafdelingen og fylde kurven med ting her fra.

Det meste, der er grønt, er nemlig sundt, fortæller ernæringseksperten.

Det vil sige, at du sagtens kan gå bananas i broccoli, avocado, agurk, kiwi, spinat, grønkål og alt det andet grønne. Disse madvarer er fulde af fibre og antioxidanter.

Men det betyder altså ikke, at alt, der er grønt, er godt. Grønne vingummibamser er ikke sunde, og det er en grøn Tuborg heller ikke. 

Maden er sund, hvis: Der ikke er en varedeklaration

Hvis den mad, du står og kigger på, ikke har et mærkat, som fortæller, at der er tre slags mel, sukker, e-numre og andet i sig, skal du se det som en positiv ting.

Det betyder nemlig, at du som regel godt kan antage maden for at høre til den sunde slags, fortæller ernæringseksperten.

Laks indeholder laks. Quinoa indeholder quinoa, og der følger ikke en indholdsseddel med en pose æbler. Netop derfor bliver der rådet til at undgå mad med varedeklarationer. Ganske enkelt.

Maden er sund, hvis: Du har ingredienserne i dit køkken

Den sidste gode tommelfingerregel, for om din mad er sund eller ej, er at tjekke, om du selv har de ting, den indeholder hjemme i dit køkken.

Skal du købe en grød og står der, at der er kanel i, så er det fint. Men står der, at der også er acesulfam K eller noget andet uforståeligt i, bør du lade din vare blive på hylden.

Der er selvfølgelig ingen grund til at blive fanatisk, siger ernæringsekspert Chris Mohr.

Står du med noget mad, som har en enkelt uforståelig ingrediens i sig, kan du godt købe den ind imellem. Men gå som hovedregel efter de rene varer, så kan du føle dig sikker på, at du har noget sundt og godt med hjem til køleskabet. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.