Traumer bremser politiker-planer: Få flygtninge kan arbejde

Mange af de flygtninge politikerne vil have i gang med et arbejde er dybt traumatiserede og er ikke jobparate.
Færre end 9 ud af 10 af de flygtninge, der er i gang med det treårige integrationsprogram i kommunerne, er jobparate.
Færre end 9 ud af 10 af de flygtninge, der er i gang med det treårige integrationsprogram i kommunerne, er jobparate. Foto: Bax Lindhardt, Scanpix/arkiv

Både rød og blå blok vil have flygtningene til at arbejde mere for pengene, men kun en lille del af dem er af kommunernes socialrådgivere vurderet til at være i stand til at varetage et job, skriver Jyllands-Posten mandag på baggrund af de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriets database, jobindsats.dk.

Af de 9.132 personer, der er på kontanthjælp og i gang med det treårige integrationsprogram i kommunerne, er 246 personer - 3 procent - kategoriseret som jobparate.

Blandt de resterende er langt den største gruppe - 88 pct. - såkaldt aktivitetsparate, hvilket vil sige, at de har andre problemer end arbejdsløshed, for eksempel lider en del af posttraumatisk stress, PTSD. Endelig er der 814 personer - 9 procent - hvis status er uoplyst.

I sidste uge fremlagde regeringen sit lovforslag på integrationsområdet med et minimumskrav om, at flygtninge og familiesammenførte skal arbejde 10 timer om ugen i for eksempel virksomhedspraktik. Venstre kaldte det uambitiøst og krævede en 37 timers arbejdsuge til flygtningene.

Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, mener, at politikerne skaber et urealistisk billede af, hvor mange flygtninge der her og nu kan sættes i sving, og hvor mange timer de kan klare.

"Det er en politisk varm kartoffel, og den vil politikerne gerne fjerne med et snuptag, men sådan er virkeligheden ikke. Vi taler i mange tilfælde om mennesker, der er dybt traumatiserede," siger Majbrit Berlau til Jyllands-Posten.

Læs mere på www.jyllands-posten.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.