Trads: Trumps triumf er en enorm knytnæve til eliten
Eliten i hele verden må lære, at hvis de bliver ved med at tale deres DJØF-sprog – ’nødvendighedens politik’ og ’sådan er det jo’ – ja, så taber de igen, skriver David Trads.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Af David Trads

Da Donald Trump i juni sidste år meddelte, at han ville stille op som præsident, troede ingen på ham. En mand uden politisk erfaring kunne ikke vinde.

Men:

Lige siden har Trump bare vundet og vundet og vundet!

Først baskede han de øvrige republikanske præsidentkandidater – kendte guvernører, senatorer, kongresmedlemmer – af banen. De var eliten. Han var opkomlingen. De havde pengene, erfaringen og hele partiets hjælp.

Men:

Trump vandt suverænt sit partis nominering!

Så smaskede han Hillary Clinton af banen – selv om hun havde enorm politisk pondus. Hun var indbegrebet af eliten. Han var stadig opkomlingen. Hun havde pengene, erfaringen og hele partiets hjælp.

Men:

Trump vandt fuldkommen overrumplende valget!

Manden, der ikke kunne vinde, vandt. Kandidaten, som klart tabte de tre tv-debatter, sejrede. Businessmanden, der blev grebet i ikke at betale skat, i at tale grimt om kvinder, i at være vanvittigt politisk ukorrekt, og i, ja, at bryde alle kendte regler, blæste Hillary omkuld.

Trumps fænomenale triumf er en gigantisk knytnæve til eliten!

Et flertal af amerikanerne må åbenlyst være så trætte af de etablerede politikere, af de toneangivende medier, af alle de ’kloge’ og af de rige, at de har vist sig at være villige til at sige ’fuck’ til dem. Alle de politikere, som taler om ’nødvendighedens politik’, har fået en på hatten.

Trump har ført kampagne på en drøm:

En drøm om at vende tilbage til et Amerika, hvor hvide dominerer; hvor tilstrømningen af indvandrere fra især Latinamerika stopper; hvor fabrikker, der var flyttet til udlandet, kommer tilbage; hvor middelklassens stilstand vil blive afløst af fremgang. Den slags.

En drøm, som eliten kaldte et mareridt, fordi de elsker globaliseringen; fordi de tror på frihandel; fordi de holder af indvandring; fordi de tror på global opvarmning; og fordi de tror på, at internationale alliancer giver Amerika fremgang.

Alle meningsmålinger tydede på, at Hillary ville vinde, formentlig endda stort. Trump blev ved med at sige, at man ikke kunne stole på målingerne. Systemet var korrupt, som han sagde. Han havde ret. Han vandt.

I dag har den ’lille mand’ vundet:

Alle dem, der ikke rigtigt er blevet regnet for noget i den amerikanske elite. Alle dem, som har råbt og råbt og råbt om, at udviklingen er løbet fra dem. Alle dem, som går i kirke, spiser burger, drikker dåseøl i stedet for rødvin. Alle dem, som eliten havde glemt.

Eliten i hele verden – ikke bare i Amerika, men også i Europa, og i den grad også i Danmark – må virkelig begynde at tænke sig om. De må lære, at hvis de bliver ved med at tale deres DJØF-sprog – ’nødvendighedens politik’ og ’sådan er det jo’ – ja, så taber de igen.

Dem, der stemte på Trump, er – sådan i grove træk – de samme, som i Storbritannien stemte farvel og tak til EU; de samme, der i Danmark afviste at ophæve dele af retsforbeholdet sidste år; og de samme, der rundt i Europa afviser de etablerede partier.

Den rigtigt, rigtigt, rigtigt store nyhed fra Amerika er, at eliten har tabt. De spilleregler, vi plejer at spille efter, er rystede. Vi vågner simpelthen op til en helt, helt, helt ny verden.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.