Trads: Ole Birk Olesen er bare en brovtende mandschauvinist
"Minister Birk Olesen er indtil videre en helt, helt anden, rummelig, kompromissøgende vindbøjtel end politiker Birk Olesen uden ’kors og bånd og stjerner på’," skriver David Trads.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

JEG HAR set mange politikere sno sig, vride sig og slå knuder på sig selv, når de så ministerbilen skinne foran sig – men jeg har dog aldrig set nogen så komisk som Ole Birk Olesen:

Indtil for to uger siden var han religiøs tilhænger af at sænke skatten. I samme sekund han kunne skimte taburetten, gik han såmænd med til at hæve skatten for os alle sammen!

Indtil for en uge siden var han religiøs tilhænger af at sænke det statstilskud, som partierne modtager. Nu var ministertitlen imidlertid så tæt på, at han gik med til at øge det!

Indtil for et par dage siden var han religiøs tilhænger af at fjerne broafgiften over Storebælt. Men så fik han en fin ministertitel og synes selvsagt, at det helt fint at beholde den.

Den bulderbasse, vi kendte fra Folketinget – den værdikriger, som hånede enhver, der ikke forstod Liberal Alliances storhed – ja, han er faldet til patten. Blid som et lam. Ja, han ligner såmænd en af de ministre, der bare gerne vil være med om bordet. Stik den mand en orden.

I DET hele taget er Ole Birk Olesen på vild flugt fra de spektakulære synspunkter, han har haft gennem de seneste år – eksempelvis om Lars Løkke Rasmussen og om kvinder:

For bare syv år siden skrev den nuværende transportminister en, skal vi sige det, meget klar karakteristik af statsministeren i Politiken:

”Den livsstil, som Løkke har udstillet gennem pressen, indeholder jo alt det dårlige fra den fortidige maskulinitets generalieblad: en fraværende far, en ægtemand med hang til overnatning i fremmede senge, og en festabe a la Brixtofte den yngre.”

Det var ikke særligt pænt skrevet, som man siger, og da Ekstra Bladet i dag spurgte ham, om han mener det samme nu, krøb han til korset:

”Nej, det gør jeg ikke. Jeg har fået et meget mere positivt indtryk af ham.”

DET VAR sørme heldigt – for det kunne ellers skabe det, man kalder, en dårlig stemning.

For bare seks år brølede den gode Ole Birk Olesen sin holdning til kvinder – ikke bare nogle, men alle kvinder – ud i en skarp artikel på net-mediet voxliberalis.dk. Han gik til den:

”Jeg anklager kvinder for grundlæggende at være uden moral og ære… Spørg en kvinde, hvad hun mener om dit og dat i samfundsdebatten, og hendes svar vil afspejle hendes egne og hendes nærmestes interesser og intet andet.”

Dér stoppede han ikke, for han fortsatte med at fastslå, at kvinder er ’ude af stand til at opbygge og opretholde en levedygtig menneskelig civilisation’:

”Kærlighed til familien er godt, men ikke godt nok i store samfund, hvor de fleste mennesker ikke er familie. Derfor har mænd – nej, det var ikke kvinder – skabt civilisationer, der holdes sammen af en fælles sans for det retfærdige.”

Kvinder er også, fastslog den nuværende minister, i ’deres følelsers vold og uden tilstrækkelig kontakt med deres forstand’:

”Kvinder har en ufatteligt dårligt udviklet kritisk sans, som gang på gang slår mig med forundring og får mig til at tvivle på, om vi i virkeligheden tilhører samme dyreart.”

Ja, ja, lidt råt, ikke sandt, men han blev ved, for kvinder, skrev han er ’ude af stand til at bestyre magt med moderation’:

”Kvinder ejer ikke selvdisciplin og holdes i et parforhold kun tilbage af én ting i deres magtudøvelse, og det er modmagt. Ve den mand, som ikke evner det. Det ses også af, at statens magt i samfundet er blevet bestandigt udvidet i årene efter, at kvinder har fået stemmeret…. vi bevæger os mod den totalitære stat.”

Kvinderne, understregede ministeren, er også ’tryghedsnarkomaner’:

”Kvinder forbliver menige medarbejdere eller mellemledere, fordi de ikke har mod på at tage imod udfordringer, der kan gå galt, men som, hvis det går godt, kan katapultere karrieren.”

DER VAR dog nogle få ting, som Ole Birk Olesen anerkendte, at kvinder er bedst til:

”Ingen mand har nogensinde anfægtet, at kvinder er bedre til at tage sig af pylrede børn med feber, tale i telefon i meget lang tid, pakke til ferierejser og skabe hygge i hjemmet.”

Hvorfor, spekulerede ministeren på sidst i artiklen, er det mon sådan:

”Hvorfor er kvinder generelt sådan? Jeg tror, det er medfødt – en del af deres biologi.”

Gad vide, hvad han i dag tænker, når han kigger sig rundt i det mødelokale, som regeringen sidder i, og får øje på Ulla Tørnæs, Inger Støjberg, Karin Ellemann, Ellen Trane Nørby, Sophie Løhde, Mai Mercado eller partifællerne Mette Bock, Merete Risager og Thyra Frank?

Vi ved det ikke – for Ole Birk Olesen har de seneste år afvist at fortælle mere om sit generelle syn på kvinder, og deres, angivelige, manglende moral og ære.

Mit bud vil være, at han i dag ville sige, hvis han blev tvunget til at svare, at han skam synes, at kvinder er mindst lige så dygtige som mænd til alting. Om han mener det, ja, det er ikke til at vide.

Altså bortset fra, at vi ved, at minister Birk Olesen indtil videre er en helt, helt anden, rummelig, kompromissøgende vindbøjtel end politiker Birk Olesen uden ’kors og bånd og stjerner på’.

Engang var han en skarp ideolog. I dag tilsyneladende en afpillet pragmatiker.

Men gad vide, hvor længe det holder?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.