Trads: Godt nyt, Helle - derfor vinder du valget
Det er næsten altid økonomien, der afgør et valg - og det er godt nyt for Helle Thorning-Schmidt, skriver blogger David Trads. Der er dog en enkelt undtagelse, advarer han.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Af David Trads.

De, der før valgudskrivelsen dømte rød blok ude, glemte en af de ældste sandheder i politik:

Det er – næsten – altid økonomien, der afgør valg!

Ikke altid, men næsten altid. Undtagelsen kommer jeg tilbage til. Først pointen:

Regeringer, der fører en politik, som sikrer en bedre økonomi, vinder i reglen, når det kommer til stykket. Bare se på det netop overståede engelske valg, hvor den konservative regering – ligesom den danske – var langt bagud før valget, men endte med at vinde, fordi nøgletallene gik i den rigtige vej.

Det er derfor, at jeg konstant har troet på, at rød blok, anført af Helle Thorning-Schmidt, kan vinde valget. Økonomien er simpelthen med hende. Listen over gode tal er ganske enkelt lang:

Væksten i vores samlede økonomi er fordoblet siden 2011. I år ventes den ifølge Nationalbanken at lande på 2,0 procent. Et rigtigt pænt tal.

Arbejdsløsheden er faldet med godt en fjerdedel siden 2011. Lige nu er den på 4,8 procent. Det er næsten historisk lavt.

Antallet af danskere på overførselsindkomst er faldet fem procent siden 2011. Netop nu er 790.000 danskere på offentlig forsørgelse. Det laveste i to årtier.

Alle disse gode tal har en positiv effekt på danskernes selvtillid: I Danmarks Statistiks målinger er forbrugertilliden nu højere end før krisen; danskerne tror på, at deres egen økonomiske situation vil være endnu bedre næste år; og de tror også på, at endnu færre vil være arbejdsløse om et år.

Det måske allerbedste tal – fordi det gør flest mennesker glade – kom sidste uge:

Ungdomsledigheden er på bare et år faldet med en fjerdedel, så det i dag ’kun’ er på 10,6 procent hos de 15- til 24-årige, som er uden arbejde. For et år siden var det 13,9 procent. I absolutte tal er vi gået fra 59.000 unge ledige til nu 47.000. Det er 12.000 flere unge, som er kommet i job. Det svarer alene til en stopfyldt langside i Parken til en landskamp.

ARBEJDSLØSHED BLANDT UNGE er et af de problemer, der for alvor giver uro i et vælgerkorps. Tag eksempelvis de seneste græske og spanske valg, hvor meget høj arbejdsløshed blandt unge i udstrakt grad var årsagen til, at de etablerede partier og regeringer tabte valg med fynd og klem. Årsagen er enkel:

Når unge ikke kan få arbejde, påvirker det hele familier, og mismodet sætter ind.

Det modsatte er naturligvis også tilfældet. Helt konkret kan man aflæse det hos de særlige målinger, der viser, hvordan unge vil stemme. Senest viste Megafon hos TV2 et klart rødt flertal blandt førstegangsvælgerne – på et tidspunkt, hvor blå blok førte blandt alle vælgere.

De politiske iagttagere, der peger på, at årsagen til, at rød blok – og i særdeleshed Socialdemokraterne – er gået massivt frem siden valgudskrivelsen, peger næsten entydigt på, at årsagen er en vellykket kampagne. Det er, mener jeg, kun delvist rigtigt – for selve fundamentet for en stærk kampagne er, at den økonomiske politik virker:

ØKONOMIEN ER KAGEBUNDEN, kampagnen er dens glasur. Uden bunden ville glasuren ikke have noget at skinne på.

Det er, som jeg indledte, næsten altid økonomien, der afgør valg. Det lille ’næsten’ er vigtigt – for der er undtagelser. De er få, men de er der. Når en opposition i opgangstider formår at få bragt et værdipolitisk emne hen over det økonomiske, kan regeringer, der ellers leverer varen, risikere at tabe alligevel.

Sådan var eksempelvis i 2001, da Anders Fogh Rasmussen og Venstre dygtigt fik placeret udlændingetemaet som det fuldkommen overdøvende emne.

Ringer klokkerne?

Jeps. Det er præcist, hvad Lars Løkke Rasmussen og Venstre igen er i gang med i disse dage.

Vil det lykkes endnu engang?

Det ved ingen endnu – men den, der vinder dagsordenen, ender som sejrsherre:

Jo mere fokus på økonomi, desto større chance for Thorning – og jo mere fokus på udlændinge, desto større chance for Løkke.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.