Topledere: Afgifter skaber mere bøvl

De danske afgifter skaber større administrationsbesvær for de danske virksomheder.
Hos Dansk Industri ser man administrationen af de mange afgifter som et af de helt store problemer for danske virksomheder.
Hos Dansk Industri ser man administrationen af de mange afgifter som et af de helt store problemer for danske virksomheder. Foto: Scanpix

Et flertal af danske virksomheder bruger i stigende grad tid på at administrere de mange forskellige afgifter, skriver Finans.

Det viser en rundspørge blandt topledere i 113 danske virksomheder, som analysehuset Wilke har foretaget for Finans. I rundspørgen svarer 56,6 pct. af toplederne, at der over de seneste fem år er kommet mere administration forbundet med danske afgifter. 36,3 pct. oplever samme niveau af administration. Under 1 pct. af de adspurgte oplever, at der er kommet mindre administration.

"Vi hører jævnligt om disse problemer fra vores medlemmer, der skal forholde sig til mange forskellige og ulogiske afgifter," siger markedschef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen.
Også hos Dansk Industri ser man administrationen af de mange afgifter som et af de helt store problemer for danske virksomheder. Systemet er alt for komplekst og tungt, og virksomhederne ender med at bruge en masse tid på at finde rundt i afgifterne, mener skattepolitisk chef Jacob Bræstrup.

"De mange afgifter og stigende krav til dokumentation hæmmer udviklingen i erhvervslivet," siger Jacob Bræstrup. Både han og Dansk Erhverv opfordrer til en markant forenkling af afgiftssystemet.

Ifølge professor Bent Greve, der bl.a. forsker i skatter, afgifter og velfærd, giver det god mening at justere afgiftssystemet løbende.

"Det er fornuftigt, at vi hele tiden ser, om afgifterne er hensigtsmæssige," siger Bent Greve.
Det er især punktafgifter på sukker, chokolade og nødder, som virksomhederne oplever bøvl ved administrationen af. Regeringen har i regeringsgrundlaget lagt op til at bruge 3 mia. kr. på at lette den administrative byrde af punktafgifterne frem mod 2020.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministerier Karsten Lauritzen (V), der holder ferie.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.