Administration 

Topforhandler fra OK18 med løfte: Om senest ét år indfrier vi det

Flemming Vinther er helhjertet fagforeningsmand og brænder for den danske model som grundlag for et stærkt offentligt og privat arbejdsmarked og for det danske velfærdssamfund.

Som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg spiller han en hovedrolle ved de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Her er han nemlig topforhandler for de 180.000 statsligt ansatte, ligesom han var det i 2015, 2013 og 2011.

Op til forhandlingerne om OK18 har Flemming Vinther efterlyst et opgør med den finansministrielle logik, der dræner de statslige arbejdspladser for energi og engagement. Statens ansatte skal ikke betale for regeringens konsekvente underfinansiering af den offentlige sektor, lyder det, under parolen ’nok er nok.

Til daglig er Flemming Vinther formand for HKKF, fagforeningen for konstabler og korporaler i hæren og for de statsligt ansatte på LO-området i OAO-Stat, ligesom han sidder i LO Daglig Ledelse.

Flemming Vinther vil blogge om overenskomstforhandlingerne fra et lønmodtagerperspektiv.

TO DAGE FØR DEADLINE FOR EN KONFLIKT lykkedes det at indgå aftale om en ny overenskomst for de 180.000 ansatte i staten. Jeg er stolt af aftalen, som jeg oprigtigt anbefaler medlemmerne at stemme ja til. Og jeg er stolt af det sammenhold, der var afgørende for, at det lykkedes. Også selvom det holdt hårdt og krævede over to måneders forhandlinger og knap 300 timer i Forligsinstitutionen.

Jeg er stolt og taknemmelig over sammenholdet blandt danskerne, hvor et stort flertal har bakket op om de offentligt ansatte. Jeg er stolt over sammenholdet blandt de offentligt ansatte på tværs af fag og sektorer.

Og jeg er stolt over sammenholdet blandt forhandlerne, der på statens område spænder over LC’s formand Anders Bondo Christensen, HK Stats formand Rita Bundsgaard, CO10’s formand Jesper K. Hansen og Akademikernes formand Lars Qvistgaard – foruden mig selv, der til dagligt har fornøjelsen af at repræsentere konstabler og korporaler i hæren.

VI HAR HOLDT FAST I VORES LØFTER til hinanden og til medlemmerne om at kæmpe for vores tre hovedkrav og ikke efterlade enkelte grupper. Og vi har haft det stærkeste kort nogensinde i form af opbakning fra medlemmer og andre danskere.

Vi har sikret, at lønudviklingen i det offentlige de kommende tre år følger den private, så offentligt ansatte ikke sakker bagud i forhold til deres private kolleger.

Vi har sikret den betalte spisepause. Dermed har vi vist vores arbejdsgiver, at vi som fællesskab forsvarer vores rettigheder og aldrig accepterer, at arbejdsgiver med et snuptag forringer vores vilkår i – endnu – en sparerøvelse.

Og vi har sikret, at ingen kan være i tvivl om, at vi står sammen om kravet om, at alle – også lærerne og underviserne – skal have en aftale om arbejdstid.

Tak til jer alle. I har gjort en enorm forskel ved forhandlingerne, og jeres sammenhold og opbakning til de offentligt ansatte vil fortsat gøre en forskel i årene, der kommer.

FOR KAMPEN FOR en velfungerende offentlig sektor med ordentlige vilkår for de ansatte er ikke slut. Vi har sikret et godt afsæt de næste tre år, men vi har stadig meget at kæmpe for. Vi har stadig en offentlig sektor, der er presset på ressourcer. Og vi har stadig ikke en aftale om arbejdstid for lærere og andre undervisere.

Jeg håber, at politikerne tager befolkningens klare krav om at prioritere den offentlige sektor alvorligt. Det gør jeg og mine kolleger i fagbevægelsen. Vi er klar til at samarbejde med vores arbejdsgivere om, hvordan vi sammen skaber de bedste rammer for vores fælles velfærd.

Jeg håber også, at vores arbejdsgivere har forstået, at der står et stærkt fællesskab bag kravet om, at lærerne og underviserne skal have en aftale om arbejdstid ligesom alle andre.

Lov 409 er ikke bare et problem for lærerne. Det er et problem for os alle. Hverken lønmodtagere eller arbejdsgivere – hverken det offentlige eller det private arbejdsmarked – kan leve med, at en lov regulerer arbejdstiden for en gruppe lønmodtagere i stedet for en aftale.

Vores fleksible, konkurrencedygtige og stærke danske arbejdsmarked baserer sig på, at parterne bliver enige om aftaler om løn og vilkår. Det er ikke altid let – det har de seneste overenskomstforhandlinger med al tydelighed vist. Men det er afgørende for både arbejdsgiver og lønmodtager og for vores fælles vækst og velfærd i Danmark.

VI HAR HVERKEN OPGIVET ELLER efterladt lærerne. Vi står sammen om kravet om, at der skal indgås en aftale om arbejdstid. Og ikke bare en hvilken som helst aftale. En god aftale, som begge parter kan se sig selv i.

Det var ikke muligt ved årets overenskomstforhandlinger. Her stod valget mellem at acceptere en aftale, der lignede lov 409 til forveksling. Eller at gå i konflikt velvidende at resultatet med al sandsynlighed ville blive et lovindgreb, der lignede lov 409 til forveksling.

Ingen af de løsninger ville komme lærerne eller underviserne til gavn.

I stedet har lærerne og deres arbejdsgiver forpligtet hinanden på at finde rammerne for en fælles aftale, inden næste overenskomstforhandlinger i 2021. En kommission skal se på mulighederne. Og parterne skal fortsætte dialogen med udgangspunkt i, hvad neutrale og vidende kommissionsmedlemmer afdækker.

Målet er at indgå en helt ny aftale om arbejdstid for lærerne. En aftale, der ikke er en tilnærmelsesvis afskrift af Lov 409. Målet er en helt ny aftale, som begge parter kan se sig selv i. Det har lærerne fortjent. Og det har både lærerne og deres arbejdsgivere brug for. Det har vi alle brug for.

VI VIL ALLE FØLGE ARBEJDET med at få en ny arbejdstidsaftale tæt. Det bliver lærerne selv, der forhandler med deres arbejdsgivere, men bag sig har lærerne alle os andre. Alle os, der værner om den danske model. Alle os, der ved, at næste gang kan det blive vores tur. Næste gang kan vi møde kravet om en årsnorm eller risikere at få vores arbejdstid reguleret af en lov.

Når det bliver Store Bededag næste gang, er der gået præcist et år, siden det forpligtende samarbejde om lærernes arbejdstid blev sat i gang.

Skal vi ikke love os selv og hinanden – og ikke mindst lærerne – at vi senest ved Store Bededag 2019 vil minde arbejdsgiverne om, at vi er mange, der følger arbejdet for at få en aftale om arbejdstid tæt? Lad os vise og bekræfte at ingen er efterladt.

I mellemtiden vil jeg og mine kolleger gøre alt, hvad vi kan for at bakke Anders Bondo Christensen op i hans kamp for at finde vejen til den gode aftale om arbejdstid. Og vi vil fortsætte arbejdet for at sikre, at Danmark også i fremtiden har en velfungerende offentlig sektor med ordentlige rammer for de ansatte til gavn for os alle.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en mobiltelefon
Livsstil

Godt gemt trick: Beskyt din iPhone mod tyveri

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance