Topchefers tårnhøje lønninger forarger: Er de pengene værd?

Eivind Kolding blev fyret to gange på to et halvt år og fik i alt 43 millioner kroner for at forlade virksomhederne Danske Bank og Novo A/S.
Med to gyldne håndtryk på henholdsvis 20 og 23 millioner kroner har den advokat-uddannede Eivind Kolding har sat 43 millioner kroner ind på kontoen.
Med to gyldne håndtryk på henholdsvis 20 og 23 millioner kroner har den advokat-uddannede Eivind Kolding har sat 43 millioner kroner ind på kontoen. Foto: Scanpix/arkiv

- Der er en tendens til, at folk synes, at det er helt fint, at en Formel 1-kører får et par millioner om dagen, mens en topchef, der måske skaber værdier for milliarder og som måske får ti millioner kroner om året, ikke er sin løn værd. Den blokering synes jeg, at det er vigtigt at få fjernet.

Det siger FLSmidths tidligere administrerende direktør Jørgen Huno Rasmussen og formand for Lundbeckfonden og næstformand for Haldor Topsøe til BT.

Avisen sætter søndag fokus på topchefers lønninger. Lønninger som ofte kaldes for "tårnhøje" og som endnu oftere skaber forargelse - ikke mindst, når der gives gyldne håndtryk, som for almindelig lønmodtager kun er opnåelige, hvis lotto-kuponen indeholder vindertallene.

Her er nogle af de ekspempler avisen bringer:


Olieselskabet BP's administrerende direktør, Bob Dudley, har fået en lønstigning, så hans årsløn er på 130 millioner kroner. Foto: Scanpix/arkiv

Om direktøren er pengene værd kan altid diskuteres, siger bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen i A.P. Møller - Mærsk til BT:

- Jeg kan godt forstå, at med en helt almindelig indkomst ser nogle af disse lønninger meget høje ud ... Og hvis du har en smadderdygtig direktør, så vil du ikke risikere at miste den direktør, og så er du nødt til at finde den markedsløn, der skal til.


Kåre Schultz er formentlig indehaver af Danmarkshistorien mest værdifulde gyldne håndtryk. Han fik knap 73 millioner kroner for at forlade Novo. Foto: Scanpix/arkiv

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.