Topchef om ledige job: Jeg er så heldig, at jeg kan finde polakker

- Vi kan ikke få de rigtige danskere til vores ledige job. Sådan lyder det i grove træk fra it-giganten KMD. Derfor overvejer KMD at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Men hvor umage har firmaet egentlig gjort sig for at tiltrække danske it-folk?
KMD - tidligere Kommunedata - er blandt andet kendt for at stå for produktionen af valgkort, når der er valg herhjemme. Her printes og pakkes valgkort til det kommende folketingsvalg.
KMD - tidligere Kommunedata - er blandt andet kendt for at stå for produktionen af valgkort, når der er valg herhjemme. Her printes og pakkes valgkort til det kommende folketingsvalg. Foto: Nikolai Linares/Arkiv/Scanpix

For under et år siden fyrede den danske it-gigant KMD over 100 ansatte.

Men nu siger den administrerende direktør til TV2.dk og i et live-interview på TV2 NEWS, at firmaet har 168 ubesatte stillinger i øjeblikket.

Derfor overvejer KMD at hente udenlandsk arbejdskraft til landet.

LÆS OGSÅ: Topchef hos it-gigant: Vi har 168 ubesatte job

Men hvor meget har KMD - tidligere kendt som Kommunedata - egentlig gjort for at rekruttere it-folkene?

Det har Avisen.dk forsøgt at undersøge.

KMD oplyser, at it-giganten har slået stillinger op på blandt andet Version2.dk, men KMD's pressechef kan ikke sige noget om, i hvilket omfang landets jobcentre er blevet involveret i rekrutteringen.

"Så heldig, at jeg kan finde nogle dygtige polakker"

Den aktuelle valgkamp handler i høj grad om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde eller ej. Men den handler også om, hvorvidt Danmark kan klare sig uden udenlandsk arbejdskraft. Dansk Industri siger nej.

LÆS OGSÅ: Ups! Firmaer glemte at slå 7.200 ledige job op

KMD løser mange opgaver for den offentlige sektor herhjemme. For eksempel er det it-giganten, der har til opgave at printe og pakke valgkort til det kommende folketingsvalg. KMD skal trykke knap 3,9 millioner valgkort inden den 18. juni.

Ansatte i KMD

3.027 ansatte i Danmark

Cirka 250 ansatte i Indien

35 ansatte i Polen - KMD regner med at have 200 ansatte i det østeuropæiske land, før året er omme

Kilde: KMD

UDVID

KMD's administrerende direktør har flere gange sagt, at hun har mange ubesatte job for tiden.

- Jeg leder efter dygtige it-folk. Lige nu mangler jeg op mod 200 medarbejdere. Jeg er så heldig at jeg kan finde nogle dygtige polakker. Det er lige nu nemmere for mig at finde dygtige it-udviklere i Polen end i Danmark, sagde Eva Berneke til TV2 NEWS mandag aften.

LÆS OGSÅ: S: Venstre i håbløs jagt på dovne arbejdsløse

Et budskab, som pressechefen bekræfter.

- Vi vil gerne ansætte danskere i de 168 ubesatte stillinger, men hvis det ikke er muligt, må vi kigge andre steder, siger Christoffer Hellmann, der er pressechef i KMD, til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Glem Dovne Robert - her er Flittige Glenn

Ifølge den administrerende direktør er det de forkerte danskere, der søger job hos KMD.

- Der er nogle, der søger dem (de ledige stillinger, red.), men nogle gange skal det også være det rette kompetencematch,(....) det er svært at få de rigtige mennesker til KMD. Jeg kommer til at finde nogle af medarbejderne i Danmark. Vi arbejder med mange danske kunder, og der er brug for, at det er danskere, sagde Eva Berneke til TV2 NEWS mandag aften.

Hovsa! Har ikke slået alle stillinger op

KMD oplyser, at ikke alle ledige stillinger har været slået op. KMD har hidtil ikke svaret på, hvor stor en andel af stillingerne det drejer sig om.

LÆS OGSÅ: LO: Billigere udenlandsk arbejdskraft vil presse lønnen

Pressechefen siger, at KMD går efter at have hyret 200 udviklere i Polen, når året er omme.

- Stort set alle benytter sig af udenlandsk arbejdskraft i it-branchen, ellers kan vi ikke klare os i den globale konkurrence. Hvis vi skal vinde opgaver - blandt andet de offentlige udbud - så skal vi have et skarpt fokus på vores omkostninger. Derfor hyrer vi for eksempel udviklere i Polen, hvor arbejdskraften er billigere, siger Christoffer Hellmann.

LÆS OGSÅ: DF vil gøre det svært at hyre udenlandsk arbejdskraft

Men de 168 stillinger er ikke udelukkende udvikler-stillinger.

- Vores ambition er fortsat at være en betydelig dansk arbejdsplads. Danske it-folk har en unik domæneviden, som vi ikke kan få andre steder. For eksempel kan en dansker have et særligt kendskab til udbetaling af pension, som er værdifuld for os, siger Christoffer Hellmann, der understreger, at KMD fortsat vil være en af Danmarks største it-arbejdspladser.

KMD har over 3.000 ansatte i Danmark. Desuden har it-giganten cirka 250 ansatte i Indien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.