Topboss i fagbevægelsen: Brug flere penge på dagpenge!

Det er meget nødvendigt, at der bliver investeret flere skattekroner i dagpengene. Systemet tåler ikke at blive ringere, advarer topboss i fagbevægelsen.
Politikerne må finde nye penge til dagpengesystemet, for det har nået smertegrænsen. Det mener topboss i fagbevægelsen Bente Sorgenfrey. 
Politikerne må finde nye penge til dagpengesystemet, for det har nået smertegrænsen. Det mener topboss i fagbevægelsen Bente Sorgenfrey.  Arkivfoto: Torkil Adsersen/Scanpix.

Politikerne skal se at komme på banen med flere penge til systemet for dagpenge. Det trænger nemlig i den grad til forbedringer.

Det mener Bente Sorgenfrey. Hun er formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 primært offentlig ansatte lønmodtagere.

Hun er med i dagpengekommissionen og har en klar opfordring til politikerne, som nu skal følge op på kommissionens netop fremlagte forslag:

- Politikerne har været med til at forringe dagpengesystemet og derfor må de også bidrage til at rette op på det. Der er jo bred konsensus i Folketinget om, at vi har fået skabt et problem med, at alt for mange falder ud dagpengesystemet, siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4, og fortsætter:

- Staten har sparet en del penge, da man lavede dagpengereformen, så nu må politikerne putte nogle nye i systemet.

Fagbevægelsens krav

Hovedorganisationerne FTF og LO mener, at Folketinget skal finde cirka 600 millioner kroner mere til dagpengesystemet. Det fremgår af en såkaldt mindretals-udtalelse, som fagbevægelsen kommer med i kommissionen.

- Politikerne bør imødekomme det forslag, som FTF og LO kommer med. Vi beder om, at politikerne stiller med 600 millioner kroner i nye penge til systemet, og det burde så absolut kunne lade sig gøre at finde de penge, siger Bente Sorgenfrey.

Hun sender samtidig i Ugebrevet A4 en kraftig advarsel til politikerne:

- LO og FTF’s forslag er inden for fornuftens rammer. Det giver ikke mening at barbere systemet yderligere. Sker der, så begynder vi at stille krav via overenskomsterne om længere opsigelsesvarsler for at stille vores medlemmer bedre ved ledighed.

Flexicurity i fare

Med den udmelding gør Bente Sorgenfrey det klart, at den lovpriste danske model for arbejdsmarkedet – flexicurity – kan komme i fare, hvis dagpengene forringes yderligere. Modellen gør det forholdsvis billigt for arbejdsgivere at fyre folk og sikrer dermed stor fleksibilitet på arbejdsmarkedet.

Hun oplever, at man næsten ikke kan finde besparelser i systemet, uden at det vælter det.

- Vi er meget tæt på at nå smertegræsen for besparelser i systemet. Det synes jeg, at man skal lytte kraftigt til blandt politikere, når man nu sidder og synes, at det koster forfærdelig mange penge at imødekomme lønmodtagernes ønsker, siger Bente Sorgenfrey.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.