"Tønderpigen" står frem: Sådan har Zandra det i dag

Zandra Berthelsen blev hovedperson i Danmarks mest omtalte sag om seksuelt misbrug af børn. I dag slås hun for at få sit liv til at hænge sammen.
Zandra Berthelsen fik 880.000 kroner i erstatning og har siden dommen været på forskellige behandlingshjem og hos forskellige plejefamilier.
Zandra Berthelsen fik 880.000 kroner i erstatning og har siden dommen været på forskellige behandlingshjem og hos forskellige plejefamilier. Foto: Iris/Scanpix/modelfoto

Narko, selvmordsforsøg, medicin og lukkede psykiatriske afdelinger. Hverdagen er hård for Zandra Berthelsen - kendt som: "Tønderpigen".

Hun står nu frem for første gang og fortæller i to udsendelser på TV 2 sin historie.

Det er historien om en lille pige, som gentagne gange voldtages af sin far og bliver lånt ud til fremmede mænd, som voldtager hende og betaler med småpenge eller pizzaer.

Den nu 22-årige kvinde har levet et liv med ekstreme begivenheder, der har sat sit præg på hende og ikke mindst vanskeliggjort det at bare være til - og kunne holde sig selv og sin fortid ud.

Hendes behandlere betegner hende som intelligent og eftertænksom.

- Jeg vil ikke gå og skjule og gemme mig længere. Jeg vil bare have lov at være ærlig. Det er jo ikke mig, der har noget at skjule. Det er ikke min skyld, at jeg blev misbrugt, dengang jeg var lille, siger Zandra Berthelsen til TV 2.

Hun husker det første overgreb. Hun var tre år og hendes far tvang hende til oralsex. Og hun mener, hun var fem-seks år gammel, da hendes far første hun udsatte hende for fuldbyrdet voldtægt.

Da Zandra Berthelsen var omkring ni år, fik hun psykotiske symptomer og så ind i mellem slanger kravle ned ad væggene og følte at der kravlede små dyr under huden på hende.

I alt 16 mennesker blev dømt i sagen, der blev kaldt den værste sag om seksuelt misbrug af børn i nyere tid.

Zandra Berthelsens far fik 10 års fængsel og hendes mor en psykiatrisk behandlingsdom. De 14 andre mænd i sagen fik mellem et og seks års fængsel. Flere var udlændinge og blev udvist af Danmark.

Zandra Berthelsen fik 880.000 kroner i erstatning og har siden dommen været på forskellige behandlingshjem og hos forskellige plejefamilier.

Pengene har hun brugt på at forsøde tilværelsen. I dag er hun på kontanthjælp og forlod 1. april Psykiatrisk Center Glostrup.

- Jeg har lært mig selv at tage en dag ad gangen. Sådan er det også nu. Jeg ved ikke, om jeg kan klare at bo alene. Jeg ved der kommer nedture og tilbagefald, men nu gør jeg forsøget, sagde hun til TV 2, da hun sagde farvel til Psykiatrisk Center Glostrup.

Men et par dage senere skyder hun sig med kokain i armen på Vesterbro i København.

Hendes far har i dag udstået sin straf på 10 år og er en fri mand. Han lever ifølge TV 2 i skjul, mens Zandra Berthelsen bor på et opholdssted for psykotisk sårbare. Hun har ingen form for kontakt med sin far.

- Jeg kommer aldrig til at tilgive ham. For mig er han død. En rigtig far kan ikke finde på at gøre det, som han har gjort.

Første udsendelse om Zandra Berthelsen, "Station 2: Pigen fra Tøndersagen – min historie" sendes torsdag 17. november klokken 20.50 på TV 2.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.