TømrerClaus: Luk Pusher Street og legaliser hash

Originalerne og kreativiteten kan atter blomstre på Christiania, hvis Pusher Street holdes lukket, mener TømrerClaus, som er aktuel med pladen Jaguar.
TømrerClaus guitarspil er psykedelisk og elektrisk. Han er aktuel med sin nye plade Jaguar
TømrerClaus guitarspil er psykedelisk og elektrisk. Han er aktuel med sin nye plade Jaguar Privatfoto

 - Det er en kæmpe fordel for Christiania, at Pusher Street er ryddet, og jeg håber, de holder gaden lukket.

Sådan siger den 70-årige musiker og protestsanger, Claus Clement Pedersen, kaldet TømrerClaus, som er aktuel med den psykedeliske og anmelderroste rockplade Jaguar, han har indspillet med bassisten Preben Madsen og forfatter og samfundsdebattør Thomas Vilhelm.

TømrerClaus' kommentar kommer som følge af, at Christianitterne fjernede hashboderne på Pusher Street fredag den 2. september 2016. To dage forinden havde en mand affyret skud mod politiet. Politiet skød og dræbte manden.

Egentlig ville jeg have interviewet TømrerClaus om arbejdsmarkedet, Avisen.dk er jo delvist ejet af Fagbevægelsens Presse, men da Christiania lige nu er oppe til debat, og da TømrerClaus har været selvstændig, siden før Margaret Thatcher og Ronald Reagan satte dybe spor i arbejdsmarkedet i hele Vesten, har han ikke meget at sige om dagligdagen for det arbejdende folk. 

Kunst og kreativitet

Den gamle 68'er og christianit, kendt fra bands som Skousen & Ingemann og Dan Turell & Sølvstjernerne, har drevet sin egen virksomhed gennem 40 år, Karma Music, hvor han udgiver alternativ musik foruden sine egne soloplader. Uden overenskomst og andet. Han gør det selv og på sin egen måde, som den frihedssøgende mand han er.

Og når det kommer til Christiania, er det da også friheden, han søger. For der er en chance for, at kunst og handel vil spire, hvis hashmarkedet bliver nedtonet, siger han.

- Hashmarkedet har forstyrret billedet af et Christiania med alternativ kunst og kreativitet. Hvis det lykkes at holde Pusher Street lukket, vil folk opdage det Christiania, der også er. Det, der er mest markant, er alle malerne og keramikerne, som blandt andet har oprettet Gallopperiet, siger han.

Christiania: En tivolisering

Han peger på Operaen som en anden scene, der med cabaret og teater har skabt et alternativ til for eksempel rockkoncerter, han jo selv dyrker, men som ikke skal fylde det hele.

- Rydningen vil give et pusterum, og så kommer der en mulighed for, at kunsten vil spire, og at der også vil komme et større marked for kvalitetstøj frem for det nips, de sælger derude nu.

TømrerClaus boede på Christiania i midten af 70erne, dengang Solvognen opførte magiske teatre og lavede politiske events, og billedet af det kreative Christiania er blevet forstyrret af et hashmarked styret af gangstere og en stigende kommercialisering.

- Der en kraftig tivolisering med events og rock- og popkoncerter for at tiltrække folk, og fred være med det, men den slags kan man opleve alle andre steder. Der kunne man ønske sig, at de ville finde nogle alternative kunstnere frem for at tage dem, alle de andre også har.

For en af Christianias eksistensberettigelser er, at det er et alternativ til det bestående. At der er plads til originaler og udstikkere.

"Legaliser hash og udryd kriminalitet"

Problemet ved at rydde Pusher Street er ifølge TømrerClaus, at hashhandelen bliver spredt rundt i gaderne og byerne, og at det gør hele markedet mere utrygt. Da VK-regeringen i 00erne optrappede politiets indsats mod hashhandel i fristaden, så vi en spredning af hashhandelen, der resulterede i en decideret bandekrig, fortæller TømrerClaus.

- Jeg går 100 procent ind for en legalisering af hash, og af samme grunde som alle de andre: Den ene er, at det kriminelle miljø vil forsvinde. Den anden er, at hash solgt i kontrollerede former vil blive ledsaget af oplysning og vejledning til, hvordan det skal bruges.

En hippie og en borgerlig

Bandets trommeslager, Thomas Vilhelm, er forfatter til flere bøger og erklæret borgerlig liberal. Trods rødder i hver deres politiske miljøer har de fundet sammen om friheden og holdningen til at arbejde uden for institutionerne og rammerne. Det umage par fandt hinanden, da Thomas Vilhelm skrev biografien om TømrerClaus Prisen for at Ryge Cigar.

- Det er da meget sjovt, at en gammel smårød hippiehåndværker går sammen med en knap 20 år yngre liberal fritænker, og at magi opstår, siger han og understreger, at han ikke selv ryger hash.

- Men vi mener begge, at den håbløse War on Drugs kræver alt for store ofre, og at en form for kontrolleret legalisering bør finde sted for at komme kriminaliteten omkring hashhandlen og dens følgevirkninger til livs.

Derudover har de fundet sammen om at arbejde uden for rammerne, uden for institutionerne og at gøre tingene selv.

Pladen Jaguar er udkommet på TømrerClaus' eget pladeselskab Karma.

 

Blå bog: TømrerClaus

TømrerClaus Clement Pedersen

Født 1945 i Aarhus.

I foråret 1970 flyttede han til Thy-lejren, hvor han blandt andet blev kendt for sit Jimi Hendrix-inspirerede guitarspil.

I 1970erne spiller han sammen med bands som Skousen & Ingemann og Dan Turéll og Sølvstjernerne.

Fra 1975 danner Tømrerclaus både privat og kunstnerisk et parløb med kunstneren Birgit Boline Erfurt, som bliver ved op gennem 80erne.

Han udgiver bl.a. pladen TømrerClaus, som dagen i dag er et samleobjekt for kendere og musiknørder.

I 1976 opretter han Karma Music, hvor han blandt andet producerer musik for Sods (senere Sort Sol) og kultbandet Before.

Gennem www.karma.dk sælger han senere talrige plader fra hippietiden, under- og overgrunden.

Han lavede soundtracket til Peter Øvig Knudsens hippiebøger.

Hittede i 2014 med dokumentarfilmen Under Radaren, som kan ses på Youtube.

I 2015 blev han portrætteret i bogen Prisen for at ryge Cigar af forfatteren Thomas Vilhelm udgivet på forlaget DreamLitt.

Udvalgt diskografi

 

TømrerClaus, 1978
Syre - med Dream City, 1996
Savania, 2001 
En spade er en spade, 2002 
Søgelys - med Dream City, 2004
Jeg Var Go' I går, 2005
Jaguar, 2016

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.