Tømrer-Thomas: Jeg kunne nå dobbelt så meget på en dag

En tømrer fra Nordjylland mener, at han sagtens kunne arbejde 30 procent mere effektivt og nogle dage også præstere 50 procent mere, hvis bare arbejdet var tilrettelagt ordentligt.
Nu skal samarbejde om planlægning i højsædet i byggeriet, mener Dansk Bygge og 3F, der med projektet 'Bedre Bundlinje' vil fremme indtjening og effektivitet i branchen.
Nu skal samarbejde om planlægning i højsædet i byggeriet, mener Dansk Bygge og 3F, der med projektet 'Bedre Bundlinje' vil fremme indtjening og effektivitet i branchen. Steffen Ortmann, Scanpix

30 procent ekstra arbejde som udgangspunkt og 50 procent ekstra på en god dag. Det er, hvad Thomas Thomasen, tømrer og tillidsmand på virksomheden Toppenberg H.O.K  med 70 medarbejdere i Aalborg, mener, han kunne levere, hvis bare hans arbejde var planlagt og tilrettelagt ordentligt.

Men desværre løber han og kollegerne alt for ofte ind i spildtid på byggepladserne. Der kan pludselig opstå problemer med at komme til for andre faggrupper. Der kan mangle materialer, og hvis der er materialer, kan de være i forkerte mål og mængder.

Thomas Thomasen synes, at koordineringen og planlægningen godt kunne forbedres.

- Er der lavet de forberedende aftaler, så vi kan komme til? Og er der de materialer, der skal bruges, så vi ikke hver gang skal ringe til tusinde mennesker, før vi kan gå i gang. Det er der ofte ikke – også for ofte, siger han.

Nu skal der gøres noget

Mange danskere går rundt med oplevelsen af, at de kunne arbejde meget mere effektivt, hvis deres arbejdsforhold var bedre. Det viser en undersøgelse, som Wilke har lavet for Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Dårlig ledelse koster 128 milliarder i velstand

Men 30-50 procent arbejdseffektivitet, der ikke udnyttes, er langt over, hvad de fleste andre mener, de har i reserve. Det er for meget og fortæller, at der skal strammes op på virksomheden.

Det erkender tømrermester Erik Toppenberg. Det er også derfor, at medarbejdere og ledelse på virksomheden i fællesskab er gået i gang med en proces, der skal føre til mindre spildtid og bedre tal på bundlinjen i virksomheden, påpeger han.

Byggeriet er specielt

Indsatsen sker med hjælp og inspiration fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri og fagforbundet 3F som led i projektet ’Bedre Bundlinje’, som skal øge effektiviteten og indtjeningen i byggebranchen. Et centralt punkt i indsatsen er tidlig inddragelse af medarbejderne i planlægningen.

- Byggeriet ER en speciel udfordring, når det gælder effektivitet, fordi man på enhver måde starter fra bunden ved ethvert nyt byggeri, påpeger formanden for Byggegruppen i forbundet 3F Kim Lind Larsen.

Ifølge ham har flere undersøgelser vist, at spildtiden i byggeriet er på den høje side af 20 procent.

- Heldigvis viser det sig, at produktiviteten vokser, og spildtiden minimeres voldsomt meget, når medarbejderne inddrages, allerede før produktionen er der, siger Byggegruppens formand.

Tømrermester: Ingen mirakler

Tømrermester Erik Toppenberg advarer dog mod forventninger om, at effektiviteten bliver højnet med lige så store procentsatser, som hans tillidsmand sætter på sin spildtid. 10 procent er et højt sat mål, og det bliver hverken nået det første eller andet år. For byggeri er byggeri og hver gang en ny og udfordrende opgave, påpeger tømrermesteren.

- Det er jo ikke som på Danfoss, hvor man laver den samme dims igen og igen, og det bare handler om at tilpasse den rette teknologi, siger han.

Truslerne udefra

Og ét er virksomheden egen, interne planlægning. Derudover er der udfordringer som holdbare aftaler med de andre på byggepladserne, med leverandører, som er presset og har begrænset varelagre, hvis de da ikke har droppet varelagre og kun producerer på bestilling.

Dertil kommer frost, regn, byggesager, hvor byrådets godkendelse trækker ud og byggematerialer, der midt i et hele blive trukket ud af markedet, fordi de viser sig at have utilsigtede egenskaber. Joh, understreger Erik Toppenberg, der er masser af grunde til, at Thomas Thomasen og kolleger pludselig kan komme til at stå med ledige hænder.

- Så er det med at have en opgave i baghånden. Men det er svært at finde den kunde, der siger: ’Det gør ikke noget, hvornår jeg får det hegn. Det kan I bare lave inden for de næste tre måneder’. Der er der ikke mange, der siger, påpeger han.

Tillidsmanden tror på det

Samarbejdet på Toppenberg H.O.K. om at effektivisere arbejdet er endnu så nyt, at tillidsmand Thomas Thomasen først vil se arbejdet komme ordentlig i gang efter vinteren, før han kan vurdere, om hans arbejdskraft vil blive udnyttet bedre i fremtiden. Men han tror på det.

- Det lyder rigtig fint, at vi bliver inddraget mere og tages med på råd, før hammeren kommer op ad værktøjskassen. Jeg tror også, det vil hjælpe, at vi har ændret vores akkordsystem, så pengene blive lagt i en fælles pulje, siger han.

Nogle lægger gulv, mens andre sætter køkkener op, og nogle tredje sætter tagplader på. Og før var akkordsystemet sådan, at nogle grupper – med Thomas Thomasens ord – kunne tjene en million uden at røre en finger, mens andre dårligt kunne hente timelønnen ved at knokle.

Nu har vi fælles interesser

- Det nye system skaber en fælles interesse i, at både køkkener og gulve bliver lavet, så vi ikke går i vejen for hinanden og i det hele taget er interesseret i at hjælpe hinanden. For eksempel når en lastbil med materialer skal læsses af, mener tillidsmanden.

Som sidegevinst bliver byggeriets store problem, arbejdsmiljøet, forbedret rigtig meget på de virksomheder, der deltager i ’Bedre Bundlinje’, understreger Kim Lind Larsen fra 3F.

- Vi ser, at antallet af arbejdsulykker minimeres helt vildt, når arbejdet tilrettelægges, og der er tænkt over processen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.