Tømrer-Hjalmer: Jeg lider uden håndværkerfradrag

Tømrer Hjalmar Sckerls arbejde er gået i stå siden nytår, hvor bolig-job-ordningen ophørte. Det kan SF's ønske om at forlænge den omdiskuterede ordning måske lave om på.
- Når politikerne siger, bolig-job-ordningen er dyr, regner de ikke alle de sorte penge med, der ellers bliver lavet. I de to år, den har kørt, har jeg stort set ikke haft nogen henvendelser om sort arbejde.
- Når politikerne siger, bolig-job-ordningen er dyr, regner de ikke alle de sorte penge med, der ellers bliver lavet. I de to år, den har kørt, har jeg stort set ikke haft nogen henvendelser om sort arbejde. Hjalmar Sckerl/Scanpix

Solen skinnede ekstra lyst på kasketten, når tømrer Hjalmar Sckerl stod på toppen af hustagene. Og om vinteren var sneen lidt mere hvid på villavejene. Siden bolig-job-ordningen blev indført i 2010 har hans enmandsfirma haft arbejde i døgndrift, og særligt i de førhen magre vintermåneder var han sikret arbejde hos private husejere. Årsag? Folk kunne trække hans arbejde fra i Skat. Derfor hilser Hjalmer Sckerl SF's helt nye forslag om at forlænge bolig-job-ordningen velkommen.

- Jeg har haft arbejde uafbrudt, siden det blev indført. Om vinteren havde jeg ingenting at lave i to måneder, om sommeren var der også pauser, men med håndværkerfradraget har der været drøn på hele tiden. Jeg har holdt 10 dages sommerferie og en uges juleferie, og det var det. Her efter nytår er mit arbejde fuldstændig stoppet. Jeg har ikke haft noget at lave.

Mister en million årligt

Regeringen valgte i foråret 2013 at genindføre bolig-job-ordningen, som udløb 1. januar 2015. Udløbsdatoen har allerede haft store konsekvenser for Hjalmar Sckerl.

- Jeg regner med, at jeg kan holde den gående, men det bliver sværere. Meget sværere. Nu skal jeg jo tilbage til at lave ingenting om vinteren. Alt i alt kommer det til at koste mig godt 1 million om året. Det bliver rigtig, rigtig hårdt at komme i gang om foråret, fordi der ikke vil være penge til at starte op på. Kassekreditten vil være i bund.

Sorte penge bliver hvide

Både Venstre og SF ønsker at komme håndværkerne til undsætning. Venstre har gjort en genindførsel af bolig-job-ordningen til en mærkesag, mens SF foreslår, at man hæver det årlige fradrag fra 15.000 til 25.000 kroner og tilføjer grønne elementer i aftalen. Håndværkerfradraget vil skabe 2.200 job og koster ifølge SF 1,4 milliarder årligt.

Og den pris er alt, alt for dyr, ifølge regeringen. Det giver tømrer Hjalmar Sckerl ikke meget for.

- Når de siger, den er dyr, regner de ikke alle de sorte penge med, der ellers bliver lavet. I de to år, den har kørt, har jeg stort set ikke haft nogen henvendelser om sort arbejde. Før var der masser, der spurgte. Fradraget er måske dyrt lige her og nu, men på den lange baner betaler jeg meget mere i skat, og det gør kunderne også. Og jeg overvejede kraftigt at ansætte en medarbejder, hvis håndværkerfradraget blev permanent.

Ansættelser bliver der i hvert fald ikke tale om nu. Omkring 550.000 danskere nåede at benytte ordningen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.