Tobias og familien siger nej til dyrt boliglån: Skifter København ud med Orø

Tobias Dinesen med familie havde brug for mere plads. De høje prispriser gjorde en opgradering i København dyr. Nu er familien flyttet på landet.
Natur, frisk luft og masser af plads - for Tobias Dinesen og familien var et liv på Orø bestemt at foretrække frem for Københavns dyre kvadratmeter.
Natur, frisk luft og masser af plads - for Tobias Dinesen og familien var et liv på Orø bestemt at foretrække frem for Københavns dyre kvadratmeter. Foto: Privatfoto

Priserne på ejerboliger i Københavnsområdet er banket op. For Tobias Dinesen og hans familie har boligpriserne været med til at de vendte blikket væk fra hovedstaden, da familien i foråret ville finde et større hjem.

Gennem det seneste år har familien ledt efter et større alternativ til andelslejligheden i København, som var blevet trang med to børn. Valget stod mellem en større andelslejlighed eller et hus på landet.

- To børn på samme værelse var blevet for trangt, og den store skal starte i skole til sommer. Derfor vil vi gerne have både mere plads og være tæt på en god skole.

- Men vil du have en større andelslejlighed i København med 1-2 værelser mere, skal du hurtigt have 1-2 millioner kroner mere op af lommen og flere endnu hvis du vil have en ejerlejlighed. Det er nogle meget dyre kvadratmeter.

Ifølge nye beregninger, som Arbejdernes Landsbank har lavet, så er boligpriserne nu så høje i Københavnsområdet, at selv almindelige lønmodtagerfamilier med to børn skal 40 kilometer ud af byen, for at prisen er til at betale.

Fra København til Orø

Tobias Dinesen føler sig dog ikke presset på prisen ud af byen i jagten på et større hjem. Men for ham fik udsigten til et stort lån 20-30 år ud i fremtiden familien til at overveje et liv på landet.

- Boligpriserne i København blev en katalysator for os til at afsøge mulighederne for en tilværelse udenfor byen. Og det tror jeg faktisk, det er blevet for mange andre familier.

Livet på landet er langt fra fremmed for familien.

Familien Dinesen købte i 2015 et hus på Orø, som ligger i Isefjorden nord for Holbæk. Planen var aldrig at flytte til øen permanent, da de købte huset for knap 800.000 kroner.

I stedet skulle det bruges som sommerhus, et fristed i naturen væk fra byen.

- Vi blev taget rigtig godt imod, da vi købte huset. Alle sagde, I ender med at flytte her over. Dengang grinte vi og sagde, nej det gør vi ikke, siger Tobias Dinesen.

- Men det er jo et stort hus på 170 kvadratmeter med seks værelser, terrasse og det hele. Vi fik meget mere plads for færre penge her og så har øen både en god skole, indkøbsmuligheder og natur ved fjord og skov.

Langt for en million

Ved at flytte til Orø har Tobias Dinesen end ikke fået længere til sit arbejde i Næstved.

- Tvært imod kan jeg nu være sikker på ikke at sidde i kø på motorvejen, siger Tobias Dinesen.

Tobias' kone er selvstændig og arbejder for skiftende virksomheder.

Orø oplever lige som mange andre småøer, at befolkningstallet falder. Ifølge Danmarks Statistik boede der 1017 på øen i 1999. I dag bor der godt 850 indbyggere på øen – de seneste år har der dog været en svag stigning særligt som følge af børnefamilier der vælger ø-livet til.

Ifølge Gitte Busk-Clausen, næstformand i Orøs beboerforening er både naturen, lokalsamfundet og prisen på boliger der tiltrækker.

- Du kommer rigtig langt for en million, og for halvanden er du garanteret havudsigt, fortæller hun.

Øboerne afholder hvert år den første søndag i juni et arrangement på øen, hvor man forsøger at vække interessen for at flytte til øen. Bl.a. åbner mange øboer deres hjem ligesom en bus kører interesserede rund på øen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.