To nye edderkoppearter er en farverig fryd for øjet

I Australien har en studerende opdaget to nye edderkoppearter, som selv den største edderkoppehader ikke kan andet end beundre.
Hvis du synes den her edderkop ser lidt for kedelig ud, kan du glæde dig over, at der nu er fundet nogle meget flottere eksemplarer.
Hvis du synes den her edderkop ser lidt for kedelig ud, kan du glæde dig over, at der nu er fundet nogle meget flottere eksemplarer. Scanpix arkiv

Mange er decideret bange for edderkopper, og de fleste har nok svært ved at se det flotte i de ottebenede skabninger.

Men nu er der fundet to nye arter i Australien, som måske gør op med den holdning. Edderkopperne er nemlig aldeles farverige, nogle vil endda mene, de er smukke, skriver Videnskab.dk, hvor du kan se de fascinerende billeder og selv vurdere graden af skønhed.

Den amerikanske studerende Madeline Girard har fundet de to nye arter, som hun har givet kælenavnene 'Skeletorus' og 'Sparklemuffin' på grund af deres prægtige udseende. Begge arter er såkaldte påfugleedderkopper og bliver ikke større end tre til syv millimeter i længden.

Madeline Girard fandt de to nye arter i det sydøstlige Queensland i Australien, da hun og en ven var gået på opdagelse i felten. Hun navngav den ene art ’Sparklemuffin’ med reference til dens blå- og rødlige striber på maven. Arten har fået det latinske navn ’Maratus jactatus’.

Læs mere på Videnskab.dk: Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle


Madeline Girard navngav den anden art ’Skeletorus’, fordi dens sorte og hvide mønster kunne minde en smule om et skelet. Den har fået det latinske navn ’Maratus sceletus’.

Begge arter er såkaldte påfugleedderkopper, der er kendetegnet ved deres farver og påfuglelignende parringsdans.

Den første art, Sparklemuffin, ligner tre andre arter, som tidligere er blevet observeret, men den anden, Skeletorus, ser markant anderledes ud end nogen andre arter tidligere fundet.

»Den adskiller sig meget i udseende fra alle andre påfugleedderkoppearter, vi har fundet. Det får mig til at spekulere på, om der er større forskellighed blandt denne gruppe af påfugleedderkopper, end vi havde troet,« siger entomologen Jürgen Otto, som er medforfatter på rapporten.

Læs mere på Videnskab.dk: Orm åler sig ud af kroppen på en død edderkop

»På trods af det store antal nye arter, vi har fundet i de seneste år, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om vi indtil nu kun har set overfladen på mængden af disse meget spændende edderkopper,« siger han.

Både Sparkelmuffin og Skeletorus (og de tre lignende arter) udfører en særpræget parringsdans.

Læs mere på Videnskab.dk: Gift fra edderkop sikrer rejsning.

For eksempel fremviser hannen en særlig flap, som er præget med farver og striber, ligesom han demonstrativt strækker sine ben til skue for hunnen.

»Når hanen kommer tæt på hunnen, eksploderer han i et fyrværkeri af bevægelser. Spindekirtlerne er fremme og bevæger sig utrolig hurtigt, et af benene bliver vist frem, som om hanen prøver at vise sine muskler, og den bevæger sig konstant fra side til side,« siger Jürgen Otto.

For flere artikler, der giver dig ny, spændende viden, tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.