Tjek listen: 6 tegn på diabetes

Type 2-diabetes gør ofte opmærksom på sig selv i form af pudsige påvirkninger af kroppen, som du bør holde øje med, hvis du har mistanke om, at du er ramt.
Har du været meget træt i en lang periode, er det muligvis et tegn på, at din krop er syg.
Har du været meget træt i en lang periode, er det muligvis et tegn på, at din krop er syg. Scanpix.

Det har netop været Verdens Diabetes dag den 14. november, og rigtig mange danskere får hvert år at vide, at de har den ene eller den anden type diabetes. For mange kommer det fuldstændig bag på dem. Men der er faktisk visse tegn, din krop prøver at vise dig, hvis det er type 2-diabetes, du rammes af.

Forskellen på de to typer diabetes er i følge diabtes.dk, at type 1 oftest rammer børn og teenager og forskerne ved ikke meget om, hvorfor den rammer. Derfor kan den heller ikke forebygges.

Type 2-diabtes kan der imod godt forebygges med god livsstil, motion og kost, men den er også arveligt betinget og rammer bredt, også de folk som lever sundt. Den rammer gerne voksne. 

De tydelige tegn på type 2-diabetes er beskrevet i bogen "Diabetes Without Drugs" af Suzy Cohen, og Rodale Wellness har kigget nærmere på de tegn:

1. Du er tørstig

Du er konstant tør i munden og føler tørst. Du er dehydreret og derfor træt i hovedet. Det er din hjerne, som kræver alt det sukkervand, du har i kroppen. Derfor får du sikkert også lyst til at drikke en masse saftevand eller sodavand, fordi du aldrig føler, at vand hjælper dig.

2. Du tisser meget

Du har en masse sukker i dit blod og din krop er på overarbejde. Du skal derfor tisse meget mere end normalt, og det er altså ikke kun, fordi du drikker mere. 

3. Du er træt og udmattet

Din krop kan ikke følge med. Du er konstant træt, og du er sikkert ikke selv klar over, at det er fordi, dit blodsukker er ustabil. Det eneste du orker, er at sove, og selv efter en lang lur er du træt.

4. Dit syn svigter

Det sker, at synet bliver ramt af din type 2-diabtes, som du endnu ikke har opdaget. Du kan blive træt i dine øjne og få et sløret syn. 

5. Din hud ændrer farve

For en lille del af dem, der bliver ramt af type 2-diabetes, er et af tegnene, at deres hud pludselig ændrer farve. Du begynder at få mørke plamager under armene, ved halsen og andre steder, hvor din hud folder. Det kan nemt ligne skidt, som ikke er blevet vasket af.

6. Du taber dig

Du har ikke gjort noget for det, men du taber dig pludselig. Det er desværre som regel ikke fedt, du taber, men i stedet din muskelmasse, fordi din krop er på konstant jagt efter energi, og det kan den finde i dine muskler.

Det kan være svært at regne ud, om din træthed og din tørst skyldes almindelig travlhed i en hektisk hverdag eller decideret sygdom. Men hvis du har den mindste mistanke, bør du holde ekstra godt øje med din krop og bestille en tid hos lægen - livet bliver trods alt markant bedre med type 2-dabetes, når du har en diagnose og ved, hvordan du håndterer den. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.