Tivoli og HK i klejne-krig: Tillægs-forhandling brudt sammen

Forhandlingerne om juletillægget for de HK-ansatte i Tivoli er gået i hårdknude.
HK underminerer forhandlingerne og den tillid, der bør være mellem parterne ved konsekvent at forhandle gennem medierne, siger Ellen Dahl, kommunikationskonsulent i Tivoli
HK underminerer forhandlingerne og den tillid, der bør være mellem parterne ved konsekvent at forhandle gennem medierne, siger Ellen Dahl, kommunikationskonsulent i Tivoli HK

De snakkede og snakkede, men kom ingen vegne.

Torsdag mødtes HK og Tivoli til forhandlinger om et ekstra juletillæg til HK’ere, der i år for første gang nogensinde skal på arbejde i den københavnske forlystelsespark den 24. og 31. december.

Forhandlingerne brød dog sammen efter to timer, og nu beskylder både HK og Tivoli hinanden for ikke at bidrage positivt til forhandlingsforløbet.

Faglig sekretær i HK København, Peter Moesgaard, mener, at det er det rene bluff, når Tivoli forsikrer pressen om, at de vil forhandle om juletillægget.

- Indledningsvis sagde Tivoli, at vi skulle finde en løsning, hvor begge parter skulle give og tage. Og vi ledte derfor efter nogle løndele, som vi kunne konvertere til en del af det her juletillæg. Men da vi så kom med nogle forslag, viste det sig, at de ikke ville være med, medmindre vi betalte det hele. Så det handler i virkeligheden om en omplacering af lønnen. Det er jo det rene bluff, ’når I ikke har en krone med, så er det splid af tid at forhandle’, siger Peter Moesgaard.

Bluffer ikke

Kommunikationskonsulent i Tivoli, Ellen Dahl, afviser dog at have drevet gæk med HK.

- Vi bluffer ikke. Vi er dog principielt imod at føre forhandlinger gennem medierne, så vi kan ikke svare på HK’s påstand om, at vi ikke vil give flere penge til juletillæg, siger Ellen Dahl.

Striden mellem Tivoli og HK blussede op forrige weekend, da HK, i protest over at Tivoli nægtede de ansatte et genetillæg for julearbejdet, lancerede en indsamling ved at dele klejner ud foran Tivoli under slagordet #klejnertiljul. Siden opfordrede HK til forhandlinger, som Tivoli altså gik ind til torsdag.

Peter Moesgaard forklarer, at HK kan bringe forskellige dele af overenskomsten i spil til forhandlingerne med Tivoli. Eksempelvis timelønsatsen, weekendtillægget eller travlhedstillægget for arbejdet på sæsonens første åbningsdag. Omvendt skulle Tivoli på en trappeordning bidrage med halvdelen af jule-tillægget i år og det hele næste år.

- Men de sagde bare, at vi kunne klippe og klistre, som vi ville. Jeg tror, de skulle vise os, hvem der bestemte, siger Peter Moesgaard.

Travlhedstillæg i spil

Tivoli har en noget anden opfattelse af forhandlingsforløbet. Ellen Dahl forklarer, at man torsdag bragte nyt med til forhandlingsbordet.

- Vi har netop rykket os. Det er HK, der ikke rykker sig overhovedet. De underminerer forhandlingerne og den tillid, der bør være mellem parterne ved konsekvent at forhandle gennem medierne, siger Ellen Dahl og peger blandt andet på, at man forhandlede om tillægget for arbejde på sæsonens første åbningsdag.

Ifølge Ellen Dahl kunne HK og Tivoli dog ikke blive enige om en model for omfordeling af travlhedstillægget på torsdagens møde.

Peter Moesgaard vil ikke afvise at mødes med Tivoli igen – i første omgang er de inviteret til klejner i weekenden.

- Det er den samlede suppe, der skal være rimelig. Måske kunne vi nøjes med en tredjedel af tillægget, hvis noget andet blev flyttet. Men de skal byde ind med deres del, siger den faglige sekretær.

Ellen Dahl mener dog ikke, at tiden til forhandling er den rette. Hun minder om, at overenskomstforhandlinger foregår i bestemte perioder.

- Jeg ved godt, at det er nu, timingen er rigtig, men HK åbner altså ballet udenfor sæson, og det er ikke i overensstemmelse med den arbejdsmarkedsmodel, vi er så glade for herhjemme, siger Ellen Dahl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.