Tine og Hanne byder flygtninge velkommen: "Vanvittigt ikke at tage imod"

Veninderne Hanne Linde og Tine Hjortbøl er taget til Københavns Hovedbanegård for at byde flygtninge velkommen til Danmark.
Hanne Linde og Tine Hjortbøl er begge taget til Københavns Hovedbanegård for at byde flygtnine velkommen.
Hanne Linde og Tine Hjortbøl er begge taget til Københavns Hovedbanegård for at byde flygtnine velkommen. Foto: Mathias Svane Kraft

Mandag eftermiddag er der et sandt virvar af mennesker foran afgangstavlerne på Københavns Hovedbanegård.

Omkring 100 frivillige fra gruppen Venligboerne er forsamlet for at sige velkommen til de flygtninge, som skulle være på vej til København med tog på deres vej mod Sverige. Imens står de omgivet af forvirrede turister, journalister, fotografer og nysgerrige danskere, mens en gruppe betjente betragter situationen på afstand.

Frivillige og forbipasserende danskere har købt mad og drikkevarer, som bliver samlet i en stor bunke. Det viser sig dog, at politiet har tilbageholdt flygtningene i toget fra Rødby, og de bliver derfor nu ført til Sandholmlejren i Nordsjælland.

"Jeg føler mig så magtesløs"

Blandt de forsamlede frivillige fra Venligboerne finder man 52-årige Hanne Linde og 60-årige Tine Hjortbøl.

- Jeg er taget herind, fordi jeg er fuldstændig uenig med den politik, der bliver ført. Jeg tror, at der er en helt anden gnist i befolkningen, end politikerne tror. Hvert eneste smil, som flygtningene møder, gør en forskel, fortæller Hanne Linde.

For Hanne Linde handler det også om ikke at føle sig magtesløs.

- Det er også noget med ikke at føle så meget afmagt. Så det er også for min egen skyld, at jeg er taget herind. Og for at sprede budskabet om, at vi altså godt kan klare det her. Vi er et lille, rigt land. Selvfølgelig kan vi da hjælpe, siger hun.

"Vanvittigt ikke at tage imod"

60-årige Tine Hjortbøl er enig. Hun bruger en stor del af sin fritid i Café Venligbo i Enghaveparken i København, hvor danskere og flygtningen mødes og lærer hinanden at kende.

- Jeg synes, at det er en skamplet, når vi ser på landene omkring os. Det er jo helt vanvittigt ikke at tage imod de dygtige og veluddannede mennesker fra Syrien, der kommer herop, siger Tine Hjortbøl.

Hun er tidligere i dag landet i lufthavnen efter en tur med sin datter, men tog straks til Hovedbanegården, hvor hun blandt andet købte vand til flygtningene, som dog aldrig kom.

- Jeg synes, at det er meget rørende at se, hvordan danskerne gerne vil hjælpe. Én af de frivillige stod tidligere og prøvede at organisere alt den mad og drikke, der blev samlet ind. Imens gik helt almindelige danskere forbi og gav hende helt uopfordret både 100- og 500-kronesedler til at købe mere hjælp til flygtningene, siger Tine Hjortbøl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.