Tina var syg af stress, men skyndte sig i job: Det skræmte mig at være på sygedagpenge

De mange krav fra kommunen skræmte Tina til at skynde sig at melde sig rask og søge nyt job, da hun var syg med stress. Men det gav bagslag.
Selvom Tina var syg med stress, skræmte kommunens krav hende så meget, at hun ikke turde blive ved med at være sygemeldt.
Selvom Tina var syg med stress, skræmte kommunens krav hende så meget, at hun ikke turde blive ved med at være sygemeldt. Foto: Privatfoto.

Da lægesekretær Tina Hougaard Friis i 2014 blev sygemeldt med stress fra sin arbejdsplads, havde hun egentligt behov for fred og ro og at kunne mærke sig selv igen.

Men kommunens mange krav og mangel på forståelse skræmte hende væk fra sygedagpengesystemet i en fart, fortæller hun til Avisen.dk.

- Der var krav om samtaler og møder og ingen forståelse. Blandt andet blev jeg pludselig raskmeldt, selvom jeg slet ikke var rask, fordi de brugte en udtalelse fra min psykolog om, at nu havde jeg ramt bunden, så nu gik det nok snart fremad, som bevis på, at jeg var rask, fortæller den nu 28-årige kvinde.

- Det skræmte mig faktisk mere at være i systemet end at skulle arbejde, og jeg orkede ikke at kæmpe mere imod, så derfor gav jeg mig til at søge job, selvom jeg slet ikke var klar, fortsætter hun.

Stress er stadig tabubelagt

Ud over kommunens krav skræmte tanken om at have et hul i CV'et på grund af sygemeldingen hende også.

- Jeg følte mig lidt stigmatiseret. Det er jo lidt tabubelagt at sige, at man har stress, siger Tina Hougaard Friis.

Men selvom hun startede op på nedsat tid i sit nye job, var det stadig for hårdt. En blanding mellem pressede forhold i sundhedsvæsnet generelt og at hun ikke var kommet ordentlig over den første omgang stress bevirkede, at Tina Hougaard Friis gik ned igen med stress året efter. Og denne gang var det mere alvorligt.

- Det var så slemt, at jeg ikke engang kunne klare en indkøbstur med tre ting på indkøbssedlen. Jeg kunne stå i badet, og kunne ikke overskue, om jeg skulle bruge shampoo eller balsam først, fortæller hun.

Lægger sit liv om

Denne gang var kommunen dog mere forstående, og et nyt projekt for stressramte kombineret med tid og ro og samtaleterapi hjalp Tina Hougaard Friis.

Hun er blandt andet blevet bedre til at mærke sine egne grænser, og fandt ud af, at hun ikke ønskede at arbejde i sundhedsvæsnet længere, fordi det er for presset.

Selvom hun stadig ikke er rask nok til at arbejde, har hun dog allerede nu mod på at lægge sit liv om. Hun er nemlig flyttet til en anden by og er blevet optaget på sit drømmestudie, så hun om en måned skal studere Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet.

Læs mere af Tinas historie her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.